Verujemo da veliki broj vas nikada nije čuo za ovo seme, iako ono postoji već nekoliko hiljada godina. Asteci prvi spominju čia seme kao osnovnu hranu koju su koristili u sklopu religijskih obreda ali i medicinske svrhe.

Šta može da se napravi sa čijom?

1. Možete da je popijete

Stavite semenke čije u čašu vode i popijte. Stavite čiju u bilo kakvu tečnost - kafu, čaj, vodu ili sok, promešajte i ostavite sa strane minut ili dva tako da se dobro natopi. Ako ih ostavite da stoje duže vreme, pretvoriće se u gel koji možete da jedete kašičicom. Gel ima ukus tečnosti u kojoj su bili potopljeni i možete ga staviti u posudu i čuvati u frižideru da biste konzumirali kasnije kao ukusan desert.

2. Možete je sipati na raznu hranu, salate, ribu, povrće, supe ili dodajte u kiselo mleko, sve čega se setite.

3. Jedan od najrasporstanjenijih načina za konzumiranje čie je da je potopite. Semenke upijaju veliku količinu vode mnogo brzo, obično 10 minuta. Možete napraviti gel ako 1/3 šolje napunite semenkama i prelijete vodom. Dobro promešajte da nema grudvica i nakon toga stavite u teglu sa poklopcem i jedite kada želite.

Potapanje čije u mleko

Čia sadrži proteine, antioksidante, kalcijum, kalijum, gvožđe. Zato je dobra za dijete bez glutena. Ona je super hrana jer daje mnogo energije. Osim toga, ove semenke su bogate Omega 3 masnim kiselinama i imaju bor-mineral, koji pomaže kretanje kalcijuma prema kostima.

Možete pripremiti puding od čije ili da je potopite u mleko. Odlična je za zdravu popodnevnu užinu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Bonapeti.rs