Ako imate baštu ili terasu zasadite ove biljke koje možete koristiti i u isharani, ali koje su nadaleko poznate i po svojim lekovitim svojstvima.

Bosiljak

Bosiljak je biljka koja se često uzgaja u baštama, na balkonima, pa čak i na kuhinjskim prozorima. Međutim, malo ko je svestan njegovih korisnih zdravstvenih primena! Bosiljak pomaže kod lečenja reume, upale zglobova, smiruje otoke, kašalj, jake migrene, iritacije kože...

Sremuš

Sremuš ima brojna lekovita svojstva! To je višegodišnja biljka koja ima efikasna antibakterijska svojstva, pročišćava organizam i stimuliše digestivni sistem. Jednostavnost gajenja i niski zahtevi takođe bi trebalo da podstaknu uzgoj. Sremuš odlično uspeva i u hladu, zbog čega uspeva na balkonima koji se nalaze na severnoj strani i u senovitim vrtovima.

Gavez

Gavez je biljka sa grubim lišćem i plavo-ružičastim cvećem u obliku zvona. Cveta u proleće - od maja do juna, a najviše joj prijaju vlažna mesa blizina vodopada, jezerca, jezera i reka. Ova biljka ima brojna lekovita svojstva, ali ni pod kojim uslovima se ne može oralno koristiti! Namenjena je za spoljašnju upotrebu u obliku gelova, masti ili obloga. Doprinosi bržem zarastanju rana, povreda i preloma, lečenju iritacija na koži, ima snažno analgetsko dejstvo, pomaže kod artritisa, a takođe jača imunitet.

Miloduh

Miloduh se najčešće uzgaja kao ukrasna biljka, međutim, njegova široka upotreba u biljnoj medicini ne sme se zaboraviti. Najčešće se koristi kao infuzija ili čaj od svežih ili osušenih listova. Tako pripremljen, savršen je za probavu. Pored toga preporučljiv je za grip i respiratorne bolesti.

Menta

Menta je biljka sa nizom prednosti. Kada cveta - izuzetno je vizuelno atraktivna, odaje jedinstvenu aromu, a vekovima se koristi u biljnoj medicini. To je verovatno najpopularniji prirodni lek za varenje, trovanje hranom i bilo koje druge probleme vezane za probavni sistem. Pored toga, ima analgetsko dejstvo. Može se koristiti direktno ubrana sa balkona kao dodatak mineralnoj vodi ili napicima.

Kantarion

Kantarion je izuzetno popularna biljka u našoj zemlji sa karakterističnim, jarko žutim cvetovima koji pokazuju dragocena lekovita svojstva. Cveta u leto (od juna do septembra), dostižući visinu od 30 do 60 cm. Cvetovi sakupljeni početkom leta koriste se za proizvodnju krema, ulja i lekovitih čajeva. Njegov blagotvorni efekat je zaista impresivan - ima umirujući efekat, jača nervni sistem, pomaže u lečenju psihosomatskih tegoba, ubrzava zarastanje rana, a ima i svojstva za ublažavanje bolova koja nastaju kao posledica artritisa.

Stevija

Stevija je sve popularnija zbog svojih prirodno slatkih listova. To je neprocenjiva biljka za dijabetičare koji je mogu koristiti kao prirodni zaslađivač, a da ne žrtvuju svoje omiljene slatkiše. Njena prednost nesumnjivo uključuje rastvorljivost u vodi i alkoholu, nedostatak kalorija i činjenicu da je čak 450 puta slađa od nezdrave saharoze poznate i kao šećer. Obezbeđujući pravu količinu sunca i vlage, možete je uspešno uzgajati iz semenki na sopstvenom balkonu ili u vrtu.

Neven

Sorta Bon Bon je jednogodišnja i dostiže maksimalnu visinu od 30 cm. Ovaj sunčani narandžasti cvet ima antiseptička i lekovita svojstva. Pored toga, ima umirujući efekat, izglađuje i obnavlja kožu, ima lep ukus i koristi se kao dodatak, npr. salati.

Ruzmarin

Ruzmarin dolazi iz blage mediteranske klime, ali njegov ukus i aroma spadaju u najekspresivnije među svim biljkama. U kuhinji se široko koristi, a sadi u saksiji na prozoru ili balkonu, služi i kao ukrasna biljka. Da li takođe ima lekovito dejstvo? Da, i prilično impresivno. Zahvaljujući bogatom sadržaju esencijalnih ulja i tanina, pospešuje apetit, pojačava izlučivanje žuči i želudačnog soka, a takođe ima blagotvoran uticaj na nervni sistem.

Majčina dušica

Prirodno stanište ove biljke su borove šume i peščana mesta severne i centralne Evrope. Zbog brojnih korisnih svojstava koristi se u biljnoj medicini godinama. Leči i obnavlja alergijske reakcije na koži, olakšava čišćenje bronhija, smanjuje menstrualni bol, ublažava neuralgiju, nadimanje i probavu, ima dezinfekcione i protivupalne efekte.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: zenskimagazin