Blagotvorno dejstvo soka od breze u narodnoj medicini poznato je vekovima, a njegovu efikasnost potvrđuju i savremena istraživanja. Sok od breze čisti organizam od toksina, reguliše metabolizam, pomaže lečenje plućnih ili srčanih bolesti, sprečava gubitak kose. Sadrži vitamin C i B vitamine, bakar, magnezijum, kalijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, limunsku kiselinu i jabučnu kiselinu...

Pogledajte kako sok od breze može da vam pomogne:

Čisti organizam od toksina

Sok od breze ima efekat čišćenja i detoksikuje naše telo efikasno. Konzumiranjem ovog soka neutrališete otrovne materije koje se nakupljaju u jetri. Olakšava čišćenje krvi od zasićenih masnih kiselina, alkohola, pesticida i veštačkih boja. Uz to, sok brezovog lišća podstiče rad mokraćnog sistema. Sva ova svojstva doprinose poboljšanju metabolizma.

Bori se protiv anemije i srčanih bolesti

Zbog visokog sadržaja gvožđa i drugih dragocenih vitamina i mineralnih soli, sok od breze odličan je kao prirodno oružje u borbi protiv anemije. Štaviše, sok izvađen iz debla breze dobro utiče na rad srca.

Ima antikancerogeni efekat

Stručnjaci koji se bave nekonvencionalnim terapijskim metodama sa velikim pouzdanjem osiguravaju antikancerogeni efekat soka breze. Savremena istraživanja otkrivaju da redovno konzumiranje soka doprinosi prevenciji karcinoma, posebno raka pluća. Iz tog razloga se preporučuje pušačima.

Jača kosu i poboljšava stanje naše kože

Sve je više hemijskih preparata koji samo opterećuju i slabe kosu. Odlična alternativa je prirodni sok od breze koji se nanosi na kosu i podstiče njen rast. Ako pomešate mladice breze i sok od mlade koprive dobićete još bolje rezultate. Sok od breze blagotvorno deluje na elastičnost naše kože. Zahvaljujući ubrzavajućim svojstvima zarastanja rana, maska od breze pokazaće se korisnom u borbi protiv akni i drugih kožnih problema.

Leči grip i podržava imunitet

Sok od breze poboljšava vitalnost našeg tela i jača imunitet. Zbog visokog sadržaja vitamina C, štiti od različitih vrsta klica i virusa, te na taj način prirodno podržava borbu protiv svih infekcija. Sok od breze takođe pomaže u smanjenju visoke temperature, a takođe ublažava grlobolju, bolove u mišićima i kostima.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: zenskimagazin.rs