Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana kao lek

Sva lekovita svojstva kore voća i povrća

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Ne bacajte koru od voća, već je iskoristite kao lek za vaše telo.

Izvor: Foto: Shutterstock

Iako mnogi od nas bacaju koru voća i povrća i smatraju istu neprivlačnom, istina je ta da ona zapravo ima odličan uticaj na naše telo.

Limun: Dodajte limunovu koru, jak prirodni antioksidant u kolač, smuti ili salatu. Ne samo što je kombinacija odlična za jutarnju energiju, već  je i ovaj deo limuna odličan za vašu kožu. Limunova kora sadrži i limonen,koji sprečava pojavu raka dojke.

Slatki krompir: U kori ovog povrća se nalaze beta-karoteni, koji se u telu pretvaraju u vitamin A. Jedan tanjir slatkog krompira,utiče na kožu,tako što sadrži više vlakana, folata i vitamina C, nego ovsena kaša.

Kivi: Probajte ceo kivi da prervorite u kašu. Njegova kora sadrži tri puta više antioksidanata nego unitrašnjost i pomaže u borbi protiv stafilokoka i drugih bakterija koje su uzročnici trovanja hranom.

Jabuka: Urzolinska kiselina koja se nalazi u kori jabuke, pomaže u rešavanju problema viška kilograma. Dokazano je da on povećava količinu braon masti, što zauzvrat ubrzava sagorevanje kalorija. Kora jabuka takođe sadrži kvercetin, koji dobro utiče na našu memoriju,baš kao i jedinjenja zvana, triterpenoidi, koja štite kožu od raka.

Krastavac: Kora krastavca se sastoji iz silicijum dioksida. 5 miligrama na dan je preporučljiva doza, količina koju ćete naći i u samoj kori krastavca.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti