Ribizla je bobičasto voće. Plod izgleda kao minijaturna verzija grožđa, a plodovi imaju obično crvenu, belu ili crnu boju, u zavisnosti od vrste. Crvena ribizla bogata je kalcijumom i fosforom. Takođe sadrži vitamine B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Odličan je izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose. Pomaže u detoksikaciji tela i tako povećava otpornost organizma na bolesti.

Sadrži vitamin C, kao i gvožđe koje pomaže kod anemije.

Dobrobiti 

Zdravstvene dobrobiti crvene ribizle su snažniji imunitet, prevencija srčanih bolesti, niži krvni pritisak, zdravije kosti, kvalitetnija probava i čista koža.

Ribizla sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad celog organizma. Deluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara. Ima znatnu količinu vitamina K, koji pomaže kod zdravog grušanja krvi. Taj vitamin zadužen je i za održavanje zdravih kostiju jer reguliše kalcijum u kostima pa je preporučljiv i kod osteoporoze.

Bilo da se jedu sveže bobice ili u obliku soka i želea, ribizla ima odlično laksativno delovanje. Ako se konzumira samo nekoliko dana za redom, problem zatvora nestaje. S obzirom na sadržaj vlakana, redovna konzumacija podstiče rad creva i želuca i na prirodan način ubrzava probavu. 

Koji delovi ribizle su korisni za zdravlje

Semenke unutar plodova ribizle sadrže gama-linolnu kiselinu, koja snižava povišeni krvni pritisak, bolove i upale, ublažava alergijske reakcije i probleme s kožom. Semenke je dobro koristiti za ublažavanje PMS-a, alergija, napetosti i stresa, kao i psorijaze i ekcema.

Izgnječene bobice u spoljašnjoj primeni koriste se za obloge kod povreda, posekotina i opekotina.

Izvor: Stvar ukusa