Znate li da na svetu postoji više od 11.000 začina? Da, dobro ste pročitali! Ipak, za fenomenalan ukus jela, vama je potrebno samo sledećih dvanaest.
Crni biber. Da, biber će zaista napraviti primetnu razliku. Najbolje bi bilo da nabavite biber u zrnu koji se već nalazi u mlinu. Ipak, budite oprezni: tražite mlin koji je drven. Staklene varijante sa plastičnim vrhom prilično su opasne, jer se pored bibera melje i plastika (ista stvar je sa svim drugim začinima koji dolaze u takvom pakovanju).
Ljuta, mlevena paprika. Neki kažu da ona pomaže u detoksikaciji organizma. I to je možda i tačno. Ipak, ona će dati neponovljiv ukus vašem jelu.
Čili. Za ljubitelje ekstra ljute hrane, ovaj začin je blagoslov. Nemojte ga koristiti baš previše često, ali s vremena na vreme, on je odličan za spremanje pikantnih jela i soseva.
Mleveni cimet. Da li zaista ima potrebe napominjati koliko kolači i druge poslastice imaju bolji ukus kada im se doda cimet?
Mleveni kumin. Začin intenzivnog mirisa koji je idealan za spremanje internacionalnih jela (meksička, indijska, bliskoistočna kuhinja), ali i domaćih.
Peršun. Hvala mu što postoji! Toliko je dobar i mirisan da će svako jelo učiniti pravom gozbom, nebitno da li je u pitanju meso ili riba.
Pogledajte i Čudesni peršun - začin, lek i saveznik u nezi lepote
Mleveni đumbir. U poslednje vreme postao je veoma popularan i u našem podneblju, a mlevena varijanta ima mnogo intenzivniji miris i ukus od svežeg đumbira.
Muskatni oraščić. Topli, nežni začin koji se veoma često koristi u pripremanju zimskih jela, peciva i poslastica. Po potrebi ga možete rendati.
Origano. Član porodice mente, ovaj začin daje odličan ukus gotovo svim jelima, od testenine preko čorbe i pečenja do pice.
Pogledajte i Ulje origana - moćan prirodni antibiotik
Slatka, mlevena paprika. Naravno, nezamisliva je kod nekih jela. Ukoliko ne volite ljutu, onda je (logično) prava alternativa slatka paprika.
Morska so. Definitivno najbolja vrsta soli koja se može naći kod nas. Možete je zdrobiti među prstima, ali i kupiti zapakovanu u mlin (opet, pazite da mehanizam mlina nije napravljen od plastike).
Ruzmarin. Vaš obrok od mesa ili ribe dobija sasvim novi ukus kada koristite ruzmarin u njegovom pripremanju.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: minimagazin
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem