Ova neodoljiva poslastica nas, pored toga što je blagotvorna za naš organizam, nepogrešivo čini srećnim. Razlog leži u tome što šećer i kakao uzrokuju izliv insulina koji utiče na stvaranje serotonina, hormona sreće.
Priča o čokoladi počinje još davno pre Evropljana i ostatka sveta, u drevnoj civilizaciji Maja i Asteka, koji su se sladili gustim, penastim napitkom dobijenim iz plodova drveta kakaoa. Majama i ostalim stanovnicima Severne i Južne Amerike čokolada je predstavljala statusni simbol, bila je platežno sredstvo i često se darovala.
Vest o čokoladi prvi je u Evropu doneo Kolumbo u 16. veku, a Kortes je 1528. godine prvi preneo mahune drveta kakaoa u Španiju, zajedno s tehnologijom i aparaturom za njegovu preradu. Dok su Maje zrna kakaoa nakon mlevenja i kuvanja mešali s vanilom i čilijem, Evropljani su umesto čilija dodavali šećer i cimet.
Kako proizvodnja šećera nije bila još razvijena, čokoladni napitak bio je skup i dostupan samo višim staležima. Tako je čokolada ubrzo postala zaštitni znak viših staleža i omiljena poslastica francuskih i španskih dvorova. Ubrzo je kakao postao cenjen širom sveta
Svestrana namirnica
Iako su brojni prigovori i povici na čokoladu da je štetna i kalorična, ona sadrži mnoge vredne sastojke. Naročito je bogata fosforom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, kalcijumom, kalijumom, belančevinama...
Povremeno konzumiranje gorke čokolade i kakaoa pomaže u proizvodnji dobrog holesterola koji štiti arterije.
Unošenje čokolade podstiče stvaranje hormona serotonina odgovornog za osećanje sreće i zadovoljstva, a mozak istovremeno oslobađa endorfine koji deluju umirujuće i smanjuju osetljivost na bol. Taj učinak posebno je važan kod nervoze i PMS-a kod žena, koje se uzimanjem razumnih količina čokolade u tom periodu osećaju znatno bolje. Mnogi čokoladu s pravom nazivaju analgetikom za žene i afrodizijakom za muškarce.
Čokolada se koristi i u kozmetici: ona kožu čini mekom, „pegla“ tanane bore, pa čak i utiče na cirkulaciju tako da se koristi u borbi protiv celulita.
I još ponešto...
Žene uglavnom konzumiraju čokoladu u velikim količinama iz više razloga: pored toga što zaista „podiže“ energetski nivo, čokolada pospešuje koncentraciju i utiče na poboljšanje raspoloženja.
Generalno, pasiju prema čokoladi „priznaje“ 40% žena i 15% muškaraca. Postoje podaci da oko 50% žena na pitanje da li veće uživanje nalazi u konzumaciji čokolade ili u seksu, bira ovo prvo. No, pre će biti da je u pitanju (zlobna) spekulacija, mada je „strast za čokoladom“, mora se priznati, značajan faktor.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem