Paprika babura, izvor vitamina

Paprika babura je savršen izvor vitamina, nutritivno bogata i savršena za raznovrsna jela ili kao sveža salata.

Shutterstock

Paprika (Capsicum annuum) je povrće koje pripada porodici velebilja. Niskokalorične su i bogate vitaminom C i drugim antioksidansima, što ih čini odličnim dodatkom zdravoj ishrani.
U srodstvu su sa čili papričicama, paradajzom i hlebovcem, a svi vode poreklo iz centralne i južne Amerike. Takođe se nazivaju slatkim paprikama i mogu se jesti sirove ili kuvane.

Kao i njihovi bliski rođaci, čili paprike, paprike se ponekad suše u prah. Dolaze u različitim bojama, kao što su crvena, žuta, narandžasta i zelena. Zelene, nezrele paprike imaju malo gorak ukus i manje su slatke od potpuno zrelih.

Sveže, sirove paprike uglavnom se sastoje od vode, čak 92 odsto! Ostalo su ugljeni hidrati i male količine proteina i masti. Paprike se prvenstveno sastoje od ugljenih hidrata, koji čine većinu njihovog kalorijskog sadržaja - 100 grama sadrži 6 grama ugljenih hidrata. Ugljeni hidrati su uglavnom šećeri, kao što su glukoza i fruktoza, koji su odgovorni za sladak ukus zrelih paprika.

Obiluju vitaminima i mineralima:

  • Vitamin C: jedna crvena paprika srednje veličine obezbeđuje 169% referentnog dnevnog unosa za vitamin C, što je čini jednim od najbogatijih izvora ove esencijalne hranljive materije!
  • Vitamin B6: Piridoksin je najčešći tip vitamina B6, koji je bitan za formiranje crvenih krvnih zrnaca.
  • Vitamin K1: Oblik vitamina K, takođe poznat kao filohinon, K1 je važan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
  • Kalijum: Jedan od esencijalnih minerala.
  • Folat: Takođe poznat kao vitamin B9, folna kiselina ima različite funkcije u telu. Adekvatan unos folata je veoma važan tokom trudnoće.
  • Vitamin E: Moćan antioksidans, vitamin E je neophodan za zdrave nerve i mišiće. Najbolji izvori ovog vitamina rastvorljivog u mastima u ishrani su ulja, orasi, semenke i povrće.
  • Vitamin A: Crvena paprika bogata je provitaminom A (beta karotenom). Možda ćete želeti da napravite i savršen namaz od pečenog patlidžana i paprika

Pročitajte kako da napravite i jelo sa krompirom, paprikom i pečurkama

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kako se najlakše seče paprika  TikTok/kellyscleankitchen

StvarUkusa