Miris pečenih orasnica budi najlepša sećanja iz detinjstva.

Sastojci:

  • 3 belanca
  • 300 g šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 300 g sitno seckanih ili krupno mlevenih oraha

Postupak:

1. Od belanaca umutiti čvrst sneg, dodati šećer i mutiti dugo, da se kristali šećera otope koliko god je moguće (a nemoguće je da se otope u potpunosti u ovom odnosu sastojaka, i ovim postupkom, tek da znate). Umešati 300 g mlevenih oraha i dobro sjediniti.

2. U pliću činiju sipati seckane orahe. Kašičicom vaditi kuglice veličine oraha i ubacivati ih u činiju, pa posuti orasima i odozgo, da se smesa ne bi lepila za ruke. Od kuglice napraviti tanji valjčić, saviti u oblik potkovice i ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Od ove mere dobije se oko 40 orasnica, što ne može sve na jedan pleh da stane, biće potrebne dve ture.

3. Peći na 125°C oko 25-30 minuta. Ovako ispečene orasnice će spolja biti "pusličaste" ali imaće izvesnu mekoću iznutra i meni su takve omiljene. Ako više volite da budu potpuno osušene i hrskave, onda produžite vreme pečenja za još 15-20 minuta i eventualno snizite temperaturu pečenja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: proverenirecepti.com