One su slatke, neodoljive i pravi izbor ako planirate porodičnu gozbu. Uz to, ove tri torte su posne, pa su idealne za Božićni post.
ŠERBET TORTA
Potrebno je:
- 6 kašika šećera + 350 g šećera
- 100 g seckanih oraha
- 200 g mlevenih oraha
- kašika praška za pecivo
- šolja ulja
- brašna prema potrebi
- 200 g margarina
- 7 štangli posne čokolade
Priprema:
Na slabijoj vatri karamelizujte šest kašika šećera, prelijte šoljom vode i kuvajte dok se karamel ne istopi. Sklonite s vatre i u prohlađeno dodajte seckane orahe, 250 grama šećera i ulje.
Sipajte brašna koliko je potrebno da dobijete testo srednje gustine. Dodajte prašak za pecivo, dobro izmešajte i testo podelite na dva dela.
U podmazanom i brašnom posutom kalupu ispecite dve kore. Ušpinujte 100 grama šećera, dodajte mlevene orahe, margarin i dve štangle otopljene čokolade. Dobro izmešajte, premažite tortu i preklopite drugom korom.
Ostatak posne čokolade istopite s nekoliko kašika vode i malo margarina. Topljenom čokoladom prelijte gotovu tortu.
KESTEN TORTA
Potrebno je:
- 1 kg kesten-pirea
- 400 g šećera u prahu
- 0,5 l biljne pavlake
- 250 g margarina
- 300 g mlevenih oraha
Za preliv:
- 100 g posne čokolade za kuvanje
- 70 g margarina
Za dekoraciju:
- 200 g belog ratluka
- 300 g šećera u prahu
- boja za kolače
Priprema:
Umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte omekšali i propasiran kesten-pire i sjedinite. Potom umešajte prethodno umućenu biljnu pavlaku.
Dodajte mlevene orahe i oblikujte tortu u kalupu s obručem koji se skida. Ostavite je da se dobro stegne u frižideru. Za preliv istopite na pari čokoladu i margarin. Njime treba da prelijete celu tortu. Dekorišite ukrasima od ratluka i šećera u prahu, koje ćete dobro izmesiti i obojiti prehrambenom bojom.
GALA ŠVARCVALD
Potrebno je:
Za kore:
- 300 g šećera
- 4 dl vode
- 8 kašika brašna
- 2 kašike posnog kakaoa
- 4 kašike ulja
- 3 kašike džema
- 2 kašičice sode bikarbone
Za fil:
- 600 g višanja
- 300 g šećera
- 1 dl vode
- 300 g posnog šlaga
- 100 g posne čokolade
Priprema:
U vodi otopite šećer, pa dodajte ulje, brašno pomešano sa sodom bikarbonom, kakao i džem. Dobro sjedinite i podelite testo na tri dela.
Kore pecite na 180 stepeni po 20 minuta svaku. Za fil prokuvajte višnje sa šećerom i vodom. Na prvu koru poređajte skuvane i oceđene višnje, a nekoliko višanja odvojite za ukrašavanje.
Umutite posni šlag s vodom, pa u trećinu dodajte čašu ohlađenog soka od kuvanih višanja. Time premažite višnje, pa pokrijte drugom korom. Nanesite na koru šlag, pokrijte trećom korom i celu tortu premažite ostatkom šlaga. Ukrasite s nekoliko višanja i rendanom posnom čokoladom.
Izvor: zena.blic.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem