Ovo karakteristično jelo su rudari kuvali u loncu stavljajući različite sastojke.
Sastojci:
1 kg mešanog mesa (junetine, jagnjetine ili teletine)
4 veće šargarepe
4 glavice crnog luka
1 manja glavica kupusa
1 veći plavi patlidžan
1 zelena paprika
2 crvene paprike
3 veća krompira
3 veća paradajza
1 glavica belog luka
100g boranije
2 peršuna
100g graška
100g bamije (okra)
100g paradžika
2 dcl ulja
malo celera
biber u zrnu
so
mleveni biber
Priprema:
1. Povrće i meso dobro operemo i osušimo.
2. Šargarepu očistimo i isečemo na veće komade.
3. Luk očistimo i isečemo na komade.
4. Boraniju očistimo.
5. Glavicu kupusa isečemo na osmine.
6. Meso dobro začinimo biberom i solju i stavimo ga u lonac.
7 Plavi patlidžan isečemo na veće komade, a papriku očistimo od semenki.
8. Paradajz i beli luk operemo i ostavimo cele, celer i peršun isečemo na veće komade.
9. Krompir isečemo na tri dela.
10.Na kocke isečeno meso pržimo na ulju, dodamo crni i beli luk i nastavimo sa prženjem dok meso ne dobije zlatno žutu boju.
11. U veći lonac stavljamo naizmenično meso i povrće (prvo sloj povrća, pa meso).
12. Dodamo malo bibera u zrnu i soli i sve nalijemo vodom, da potopimo čitav sadržaj lonca.
13. Lonac poklopimo i kuvamo na blagoj vatri od 3 do 4 sata. Tokom kuvanja lonac nekoliko puta blago protresemo.
Izvor: stvarukusa.rs / ukus regiona
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem