Ovo karakteristično jelo su rudari kuvali u loncu stavljajući različite sastojke.

Sastojci:

1 kg mešanog mesa (junetine, jagnjetine ili teletine)

4 veće šargarepe

4 glavice crnog luka

1 manja glavica kupusa

1 veći plavi patlidžan

1 zelena paprika

2 crvene paprike

3 veća krompira

3 veća paradajza

1 glavica belog luka

100g boranije

2 peršuna

100g graška

100g bamije (okra)

100g paradžika

2 dcl ulja

malo celera

biber u zrnu

so

mleveni biber

Priprema:

1. Povrće i meso dobro operemo i osušimo.

2. Šargarepu očistimo i isečemo na veće komade.

3. Luk očistimo i isečemo na komade.

4. Boraniju očistimo.

5. Glavicu kupusa isečemo na osmine.

6. Meso dobro začinimo biberom i solju i stavimo ga u lonac.

7 Plavi patlidžan isečemo na veće komade, a papriku očistimo od semenki.

8. Paradajz i beli luk operemo i ostavimo cele, celer i peršun isečemo na veće komade.

9. Krompir isečemo na tri dela.

10.Na kocke isečeno meso pržimo na ulju, dodamo crni i beli luk i nastavimo sa prženjem dok meso ne dobije zlatno žutu boju.

11. U veći lonac stavljamo naizmenično meso i povrće (prvo sloj povrća, pa meso).

12. Dodamo malo bibera u zrnu i soli i sve nalijemo vodom, da potopimo čitav sadržaj lonca.

13. Lonac poklopimo i kuvamo na blagoj vatri od 3 do 4 sata. Tokom kuvanja lonac nekoliko puta blago protresemo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs / ukus regiona