Sezona tikvica bliži se kraju, pa bi valjalo da iskoristi ovaj trenutak kada su jeftine i lako dostupne, i napravite fenomenalan ručak!
Evo predloga za tri recepta za punjene tikvice:
Punjene tikvice sa kačkavaljem i paradajzom
Sastojci:
4 tikvice
1 glavica luka
1 čen belog luka
3 paradajza
4 kašike prezli
100 g rendanog kačkavalja
3 kašike seckane mirođije
2 prstohvata soli
4 kašike ulja
Priprema:
Tikvice dobro oprati i iseći na dva dela. Sredinu izvaditi i iseći sitno. Beli luk iseckati što sitnije, crni luk na kockice, pa ih zajedno propržiti na ulju dok ne postanu prozirni. Tada dodajte seckanu sredinu tikvica. Pržite uz neprestano mešanje, dok tečnost ne ispari, pa posolite jednim prstohvatom soli. Paradajz poparite vrelom vodom, oljuštite i ispasirajte se. Dodajte u tikvice i luk, i uz mešanje kuvajte na laganoj vatri 4 minuta.
Prezle pomešajte sa pola narendanog kačkavalja, dodajte mirođiju i promešajte, pa dodajte u luk. Polovine tikvica posolite preostalim prstohvatom soli, zatim ih ređajte u podmazanu posudu za pečenje. Punite tikvice nadevom od luka, a odozgo pospite preostalim kačkavaljem. Pecite 20 minuta na 190 stepeni.
Italijanske punjene tikvice
Sastojci:
1 glavica crvenog luka
400 g mešanog mlevenog mesa
so
biber
2 veće loptaste tikvice
2 čena belog luka
1,5 dl suvog belog vina
800 g oljuštenog paradajza
2 lovorova lista
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Oljuštite crni luk, pa ga iseckajte na kockice, pomešajte sa origanom i mesom i pobiberite. Tikvice operite, isecite uzduž napola i izdubite. Sredinu iseckajte i dodajte u masu od mesa, pa time napunite tikvice.
Beli luk oljuštite i iseckajte na sitno. Pomešajte vino i paradajz, ubacite luk i lovor, začinite i sipajte u podmazanu tepsiju. Potom poređajte tikvice i poprskajte maslinovim uljem. Pecite u rerni na 180 stepeni. Zapečene tikvice pospite parmezanom i bosiljkom i servirajte sa sosom.
Tikvice punjene jajima i sirom
Sastojci:
4 srednje tikvice
4-5 jaja
300-400 g sira
so po ukusu
1 kašika ulja
biber po ukusu
100 g kačkavalja
Priprema:
Oprati tikvice, preseći na pola i izdubiti sredinu. Pripremiti nadev - pomešati u posudi jaja, sir, so, biber i ulje, dobro promešati i puniti tikvice jednu po jednu.
Ugrejati rernu na 160 stepeni, gotove tikvice posuti kačkavaljem i peći 15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus