Кulen je kobasica u debelom crevu. Od drugih kobasica sremski kulen se razlikuje po tome što se u njegovoj izradi koriste najkvalitetniji komadi svinjskog mesa. Posebno mora biti dobar odnos između mesa, soli i praprike.

Pravi domaći sremski kulen danas možete kupiti samo u lokalnim mesarama širom Vojvodine. Кulen u Sremu predstavlja veliku tradiciju i Sremci ga smatraju izvorno svojim, te ga stoga i zovu samo kulen.

Iako svako domaćinstvo ima svoj tajni recept za ovaj delikates, predstavljamo vam jedan provereni način da napravite kulen u sopstvenoj režiji.

Sastojci:

5 kg svinjetine od plećke ili buta

2 glavice belog luka

100 g ljute crvene paprike

100 g slatke crvene paprike

150 g soli

1 dl vode

deblje crevo za punjenje

Pre dimljenja:

Meso i luk sitno iseckajte. Pomešajte luk i meso, posolite, začinite dolijte vodu, pa dugo mesite.

Dimljenje:

Mesom popunite crevo. Кada je puno, obmotajte ga kanapom u vidu mrežice i vežite krajeve. Кulen držite u salamuri nedelju dana. Posle salamure kulen držite na promaji da se osuši. U pušici ga dimite mesec dana. Posle dimljenja mora da zri još tri meseca na promaji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: opanak.rs