Кulen je kobasica u debelom crevu. Od drugih kobasica sremski kulen se razlikuje po tome što se u njegovoj izradi koriste najkvalitetniji komadi svinjskog mesa. Posebno mora biti dobar odnos između mesa, soli i praprike.
Pravi domaći sremski kulen danas možete kupiti samo u lokalnim mesarama širom Vojvodine. Кulen u Sremu predstavlja veliku tradiciju i Sremci ga smatraju izvorno svojim, te ga stoga i zovu samo kulen.
Iako svako domaćinstvo ima svoj tajni recept za ovaj delikates, predstavljamo vam jedan provereni način da napravite kulen u sopstvenoj režiji.
Sastojci:
5 kg svinjetine od plećke ili buta
2 glavice belog luka
100 g ljute crvene paprike
100 g slatke crvene paprike
150 g soli
1 dl vode
deblje crevo za punjenje
Pre dimljenja:
Meso i luk sitno iseckajte. Pomešajte luk i meso, posolite, začinite dolijte vodu, pa dugo mesite.
Dimljenje:
Mesom popunite crevo. Кada je puno, obmotajte ga kanapom u vidu mrežice i vežite krajeve. Кulen držite u salamuri nedelju dana. Posle salamure kulen držite na promaji da se osuši. U pušici ga dimite mesec dana. Posle dimljenja mora da zri još tri meseca na promaji.
Bezglutenski posni slavski kolač
Vazdušaste kiflice zalivene jogurtom
Zapečeni posni prebranac
Najlepši ukrasi za slavske kolače
Recept za najbolji kikiriki puter