Ovo jelo možete služiti i toplo i hladno. Ukus mu je jednako dobar.
Sastojci:
1/2 kg pasulja
maslinovo ulje
1 kg crvenog luka
brašno
veza peršuna
1-2 lista celera
par čenova belog luka
mlevena tucana paprika
so
biber
6 paprika šilja ili babura
Priprema:
Za gust prebranac: Pasulj nalijte vodom i lagano prokuvajte. Zatim sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da se ohladi u vodi. Ocedite ga, potom dobro obrišite i osušite, pa ga spustite u zagrejano maslinovo ulje da se malo proprži mešajući ga često varjačom. Onda ga nalijte vodom tek da ogrezne, pa ga polako kuvajte. Dok se pasulj kuva, isecite na tanke rezance crveni luk, vezu peršuna, list-dva celera i zdrobiti koji čen belog luka. Crveni luk spustite u veću količinu zagrejanog ulja, pa ga pržite mešajući tek da malo zažuti (ne sme pocrneti). Posuti ga kašikom brašna, propržiti još malo, pa skinuti sa vatre. Sa lukom pomešati mlevenu papriku, so, biber, peršun, celer i beli luk i pasulj naliti čorbom u kojoj se kuvao. Ako je čorbe malo, dodati malo ključale vode i sve dobro promešati.
Punjene paprike: Zatim uzeti paprike, izbaciti seme i dršku, napuniti ih pripremljenim pasuljem i ređati u zemljanu posudu u kojoj su dno i strane namazane uljem. Paziti da ostane pasulja koji treba izručiti između paprika. Sve naliti čorbom i lagano kuvati u rerni pola sata. Servirati toplo, a što preostene hladno.
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća