Ako želite neki niskokaloričan i jednostavan ručak, a da bude i zdraviji onda je zapečeni karfiol idealni recept.
Sastojci:
- 4 čena belog luka
- 1 kašika dimljene paprike
- svež timijan
- maslinovo ulje
- 1 limun
- 1 veliki karfiol, sa spoljnim listovima (1kg)
- 4 kašike suvog šerija
- 400 g šljiva paradajza
- 40 g listića badema
- svež peršun
- maslinovo ulje
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Zatim oljuštite beli luk, pa dodajte papriku pomešanu sa timijanom. Sve to sjedinite dok ne dobijete gustu smesu, a zatim umutite u 2 kašike maslinovog ulja i začinite. Limun isecite u zasebnoj posudi i ostavite po strani. Odrežite spoljne listove karfiola. Zatim odrežite i odbacite stabljiku kako bi karfiol mogao da stoji ravno, a zatim izrežite krst u osnovi. Utrljajte papriku preko celog karfiola, a zatim ga stavite u pleh srednje veličine. Prelijte sa šerijem i iscedite limunov sok preko. Pokrijte i stavite u vruću rernu oko 1 sat i 20 minuta, ili dok ne omekša, a poklopac sklonite poslednjih 20 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne, pa stavite paradajz, cepajući ga ili ga izrežite na komade. Izrendajte koru limuna i pospite majčinom dušicom. Vratite pleh u rernu na dodatnih 10 minuta, ili dok karfiol ne dobije zlatnu boju. U međuvremenu, ispecite listiće badema u tiganju bez ulja na srednje jakoj vatri do zlatne boje, a zatim ostavite da se ohlade. Izvadite tepsiju iz rerne. Oljuštite prženi badem, a zatim izrendajte, grubo naseckajte i pospite peršun na vrh karfiola.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem