Predlažemo vam nekoliko recepata za doručak, ručak, večeru i desert.
Ako postite i nemate više ideja šta da pravite na jednom mestu možete da pronađete nekoliko predloga koji se jednostavno spremaju, a ukus je neodoljiv.
DORUČAK
Kačamak
Sastojci:
- 1/2 kg kukuruznog brašna
- 2 glavice crnog luka
- 1 l vode
- prstohvat soli
Priprema:
U litar kipuće vode koju ste posolili lagano sipajte kukuruzno brašno. Dok sipate neprestano mešajte kako se ne bi stvorile grudvice. Kad se kukuruzno brašno dobro ukuva na tihoj vatri (oko 20 minuta), ostavite na toploj ringli da se prokrčka još oko pola sata.
Crni luk iseckajte, prodinstajte ga na malo vode dok ne omekša i malo posolite.
Sipajte kačamak u tanjir, a preko njega sipajte kašiku pripremljenog crnog luka.
Kaša sa pirinčanim mlekom
Sastojci:
- 6 kašika ovsenih pahuljica
- 500 ml pirinčanog mleka
- 3 zrele banane
- 100 g mlevenih ili seckanih oraha
- 2 kašike šećera
- 2 kašike meda
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
U tanjiru izgnječite viljuškom dve banane, a zatim u manjoj šerpi zagrejte pirinčano mleko, dodajte ovsene pahuljice i šećer i kuvajte na umerenoj temperaturi 2-3 minuta.
Potom dodajte orahe i banane, promešajte i kuvajte još 2-3 minuta dok smesa ne postane kašasta.
Sklonite sa ringle, sačekajte da se malo ohladi, pa umešajte med i cimet, podelite u dve porcije, dodajte kolutove preostale banane i poslužite.
RUČAK
Musaka od šampinjona
Sastojci:
- 5 kropmira
- 2 šargarepe
- pakovanje šampinjona
- 3 čena belog luka
- šaka pirinča
- 1/2 ljute papričice
- so, biber
- vorčester sos
Priprema:
Krompir oljuštite i iseckajte na kolutove, isto uradite i sa šargarepom, a pečurke iseckajte na malo deblje listove.
Zatim ređajte u tepsiju – krompir da prekrije dno tepsije, zatim šampinjoni, šargarepa, između stavite pirinač i dodajte sitno naseckani beli luk i nekoliko kolutića ljute papričice. Posolite i pobiberite. Prelijte vorčester sosom i onda ponovite isto to sa preostalim povrćem. Treba da bude 2 reda. Sipajte i malo vode ako treba.
Prekrijte folijom i pecite na 250°C 35 minuta.
Kada bude gotovo, skinite foliju i malo zapecite da gornji sloj bude hrskaviji.
Punjene paprike
Sastojci:
- sveže paprike
- pečurke
- paradajz u tubi
- pirinač
- praziluk
- so, biber
- peršun
Priprema:
Izdinstajte pečurke i praziluk na vodi, obarite pirinač, sve spojite i dodajte navedene začine.
Paprike punite dobijenom smesom, ređajte u tepsiju, zalijte paradajzom da ogreznu i pecite na umerenoj temperaturi.
Povremeno okrećite i pecite dok paprika ne omekša.
VEČERA
Sočivo
Sastojci:
- 300 g sočiva
- struk praziluka
- glavica crnog luka
- 1 veća šargarepa
- suvi biljni začin, biber
- peršun
Priprema:
Sočivo operite, nalijte vrućom vodom i prokuvajte par minuta, pa ocedite. Nalijte drugu vodu, dodajte kašičicu suvog začina i vratite na vatru.
Crni luk, šargarepu i praziluk (beli i zeleni deo) očistite i sitno iseckajte, pa dodajte sočivu. Kuvajte otklopljeno dok sočivo ne omekša i voda ne uvri bar na trećinu. Pazite da se sočivo ne prekuva i ne raspadne.
Zatim dodajte začine, sitno iseckan peršun, promešajte i skinite sa vatre.
Rolat sa povrćem
Sastojci:
- 400 g krompira
- 100 g spanaća
- 100 g pirinča
- 2 šargarepe
- veza peršuna
- 100 g mariniranih šampinjona
- 1/2 kašičice slatke paprike
- 1/2 kašičice granula belog luka
- 3 čena belog luka
- 50 g kečapa (ili paradajz pirea)
- 100 g susama
Priprema:
Krompir i spanać obarite u slanoj vodi, ocedite i ispasirajte.
Dodajte začine, pa stavite na foliju posutu susamom i razvucite oklagijom.
Obarite šargarepu, isecite na kockice i pomešajte s barenim pirinčem. Posolite po ukusu, dodajte peršun, slatku papriku, beli luk i sitno seckane šampinjone.
Ovom smesom filujte koru od krompira i spanaća. Koru uvijte u rolat, ostavite u frižider dva sata.
Pre služenja ukrasite gustim kečapom.
DESERT
Manastirska pita
Sastojci:
Za testo:
- 100 g šećera
- 6 kašika džema od kajsija
- po šolja seckanih oraha, urmi i suvog grožđa
- 1/2 l mlake vode
- sok i rendana kora pomorandže
- 500 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- limunova kora
- kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice cimeta
Za ukrašavanje:
- 3 kašike džema od kajsija
- 3 kašike mlevenih oraha
Priprema:
U dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer, orahe, urme, suvo grožđe, rendanu koru od limuna i pomorandže, sodu bikarbonu, cimet i džem od kajsija koji ste prethodno razredili s nekoliko kašika mlake vode.
Sve dobro izmešajte, sipajte sok od pomorandže i ostatak vode, preručite testo u okrugli kalup obložen pek papirom, poravnajte kašikom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Kolač izvadite iz rerne, premažite džemom i pecite još 5-10 minuta.
Ohlađen kolač isecite na kriške i pospite mlevenim orasima ili krupnim orasima.
Čokoladni kolač
Sastojci:
- 2 čaše brašna
- 3 kašike džema (po izboru)
- prašak za pecivo
- 1,5 čaša šećera
- 2 čaše vode
- 1 kašičica cimeta
Za glazuru:
- 2 kašike kakaoa
- vanilin šećer
- malo vode
Priprema:
Umutite šećer i vodu, pa dodajte brašno, prašak za pecivo, cimet, džem i dobro ih sjedinite. Manji pleh obložite pek papirom i sipajte smesu, pa pecite na 200°C 20-ak minuta. Kolač prelijte čokoladnom glazurom.
Za glazuru: Skuvajte kakao i vanilin šećer sa malo vode. Ako želite možete da koristite i čokoladu za kuvanje koju ćete otopiti.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom