Vikend ručak je uvek asocijacija na meso i krompiriće. I zato u nastavku pročitajte recept za jedan takav ručak.

Sastojci:

  • 1 kg šnicli bilo koje vrste, samo od vrste zavisi dužina pripreme – belo emeso najkraće, juneće najduže
  • so i biber, suvi začin
  • brašno, nekoliko kašika, za uvaljati meso i posle za sos
  • 3 -4 velike glavice crnog luka – luka treba da bude baš dosta jer će se njega pola “nestati”
  • 1 kaščica crvene, mlevene paprike
  • 1 kašičica senfa
  • malo belog luka u granulama i sušenog pešuna ( začini mogu po želji )
  • voda za podlivanje ( količina je nekih 500 ml, al i to cemo u receptu objasniti)

Priprema:

Šnicle dobro izlupati, pa posoliti i pobiberiti. Soliti sa obe strane, a biber sa jedne i slagati jedne na druge.

U dubljem tiganju ili šerpi zagrejati ulje ( onako da ima malo manje nego “s prsta” )

Pržiti šnicle na jačoj vatri sa obe stane po nekoliko minuta, taman da krenu da rumene i odlagati na tanjir.

Skloniti ulje sa vatre, pa očistiti i iseći luk na kriškice.

Vratiti tiganj na vatru, pa dodati luk i čašu vode. Smanjiti vatru na srednju, pa luk prvo dinstati dok višak vode ne ispari, pa ga onda malo propržiti u ulju od šnicli.

Kada je luk omekšao i količina se duplo smanjila od one koju ste prvo stavili dodati kašiku brašna i crvenu papriku pa sve dobro izmešati. Mešati još nekoliko minuta, pa naliti vode.

Vode kad nalijete treba da je gustine jogurta, tako ćete proceniti koliko vode treba sipati. Može da bude i nijansu redje jer će se sve to još malo krčkati, pa će se zgusnuti.

Zatim dodati senf i začine i sve promešati.

Uroniti šnicle u ovaj sos, vatru smanjiti na baš slabu i ostaviti da sve zajedno polako krčka.

Za to vreme očistiti krompir i iseći na kockice, za zalogaj ili nijansu krupnije. Nemojte ni presitniti. Staviti da se kuva 5 do 10 minuta, nikako više od 10 od momenta kad voda provri. Optimalno je nekih 7 – 8. Procediti od viška vode, pa zagrejati ulje u nekoj manjoj šerpi.

Ulja treba da je onako sa dva prsta. Spustiti krompir i pržiti dok ne porumeni, a ispržen odlagati na ubrus, pa prebaciti u šerpu i posoliti. Ukoliko je više krompira podeliti ga u više tura, ako ga bude previeš u ulju raspadaće se. I bitna stvar kod ovakve pripreme je da kada uronite krompir u vrelo ulje jedno vreme ga uopšta ne dirate, nema čestog mešanja u početku dok se na njemu na obrazuje opna, tj zahrskavis e okolo, e ond amožete slobodno mešati, jer je on kuvan pa mešanjam dolazi do raspadanja.

Čim je krompir gotov, gotove su i šnicle.

Uživajte i prijatno!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: domaćirecepti