Ovo su neka od najčešće pripremanih srpskih jela. Ko god da je probao bio je oduševljen, zato ako niste ili ne znate da spremate sada je vreme da naučite. Sarme, karađorđeva, uštipci, neprevaziđeni ajvar, komplet lepinja... samo su neki od čuvenih jela.
Naravno da postoji još tradicionalnih recepta koji su vredni pažnje, ali ovo su neki od najomiljenijih. Svi koji probaju imaju samo reči hvale.
SARME
Sastojci:
- 12 većih listova kupusa
- 1 kg mlevenog mesa po želji
- 100 g pirinča
- 1 glavice crnog luka
- so, biber, suvi začin
- suva rebra
Za zapršku:
- mast ili ulje
- 1-1,5 kašika brašna
- začinska slatka paprika
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno seckan luk, dodajte meso i začinite. Kada je meso gotovo dodajte pirinač i pržite još 5 minuta. Ako želite dodajte i seckanu slaninu. Umotajte sarme u listove kupusa, tako što ćete list staviti na ruku, preko kašiku ili dve mesa (u zavisnosti koliki su listovi), a zatim preklopite sa jedne i druge strane i urolajte. Radite tako dok ne utrošite sastojke.
Sarmu ređajte u šerpu i nalijte vodom. Kada se skuvaju, napravite zapršku tako što ćete na masti propršiti brašno i začinsku papriku i dodati vodu iz sarme (ili sa česme ako vam je lakše). Zatim sipajte zapršku u sarme i kuvajte još 10-ak minuta.
Napomena: Malo proprerite listove kupusa vodom, da ne budu previše slani.
UŠTIPCI
Sastojci:
- 20 g kvasca
- 250-300 ml mlake vode
- 400 g brašna
Priprema: Kvasac izdrobite i pomešajte sa vodom. Ostavite da se aktivira desetak minuta. Zatim postepeno dodajte brašno. Umesite testo.
U vrelo ulje spuštajte uštipke i pržiti ih.
KARAĐORĐEVA ŠNICLA
Sastojci:
- meso po izboru
- zreli kajmak (mladi se brže topi i ima slabiji ukus)
- jaja
- prezle
- oštro brašno
- so, biber
Priprema:
Za Karađorđevu šniclu podjednako je ispravno ako se koristi i junetina i svinjetina. Najbolje bi bilo koristiti file kao najmekše meso koje se brzo peče, ali je dovoljno dobro i meso buta koje je odmašćeno i sa kog su sklonjene sve žilice. Savršeno bi bilo da nabavite velike šnicle i da se sve umota u jednom komadu, ali ako to nije moguće tu su čačkalice da pomognu da se rolovano meso koje je u komadima lepo učvrsti. Šniclu dobro izlupajte, da bude što tanja. Obratite pažnju da vam ivice budu još tanje da bi se lepše slepile. Što je deblja šnicla to postoji veća verovatnoća da će meso prilikom prženja unutar rolata ostati sirovo. Zato meso mora biti maksimalno tanko i po mogućnosti što pravilnijeg oblika.
Meso blago posolite (u zavisnosti od toga koliko je slan kajmak) i pospite krupnim sveže mlevenim biberom, pa bogato napunite starim kajmakom.
Meso zatim uvijte kao palačinku gurajući krajeve ka unutra da fil ne bi iscureo tokom pečenja. Ukoliko niste sigurni da je sve savršeno čvrsto ojačajte sa čačkalicama. Rolat zatim uvaljajte u brašno, pa u jaja koja ste ulupali sa prstohvatom soli. Na kraju uvaljajte u prezle.
Ukoliko volite deblju koricu kod paniranja ponovite još jednom postupak bez brašna, tj. nakon valjanja u prezlu ponovo vratite rolat u jaja, pa opet u prezle.
Meso pržite u što više ulja na srednje jakoj temperaturi. Ukoliko ga pečete na jakom plamenu panaža će brzo poprimiti boju a meso će ostati sirovo, a ukoliko jako smanjite plamen panaža će polako poprimiti boju, a meso će previše upiti ulje i punjenje će iscuriti. Zato srednja jačina plamena, rolat pržite sa svih strana dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Gotov rolat ocedite pažljivo od ulja i odložite na nekoliko slojeva papirnog ubrusa.
AJVAR
Sastojci:
- 15 kg paprika
- 5 kg patlidžana
- 800 ml ulja
- 4 kašike soli
- 2 kašike šećera
- 2 kašike esencije
Priprema:
Paprike i patlidžan operite i ispecite. Zatim ih očistite i samljite. U šerpu sipajte ulje, pa zagrejte i dodajte paprike i patlidžan. Zatim dodajte so, šećer i esenciju. Kuvajte uz neprestano mešanje. U vruće sterilne tegle sipajte vruć ajvar, dobro zatvorite i vratite u rernu 90 minuta na 90°C. Ostavite da prenoće u rerni.
KOMPLET LEPINJA
Sastojci:
- 1 lepinja
- 1 jaje
- 1 kašika starog zlatiborskog kajmaka
- 5 kašika pretopa (saft od jagnjećeg i prasećeg pečenja – možete ga naći u svakoj pečenjari)
Priprema:
Odsecite gornju trećinu lepinje. Donji deo premažite kajmakom. Umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Utisnite ga malo u lepinju. Stavite u zagrejanu pećnicu i pecite 10 minuta. Kad izvadite lepinju, prelijte je zagrejanim pretopom.
VANILICE
Sastojci:
- 250 g maslaca ili 200 g masti
- 1/2 kg brašna
- 1 žumance i 1 celo jaje
- 4 kašike šećera
- sok od 1 limuna
Priprema:
Maslac ili mast penasto umutite, a zatim dodajte žumance i jaje, šećer i sok od 1 limuna. Sipajte brašno, izručite sve na dasku za mešenje, zamesite testo i oklagijom razvucite koru 1/2 cm debelu. Kalupom za vanilice ili rakijskom čašom vaditi pogačice, svaku umočite u ulupani šne od 2 belanceta, pa onda pospite sitno seckanim orasima, ređajte ih u podmazan pleh, pecite, ali pazite da ostanu bele. Pečene vanilice premažite pekmezom, spojite polovine, pospite ih šećerom zamirisanim vanilom i služite.
PREBRANAC
Sastojci:
- 1 kg pasulja prebranca ili tetovca
- 1 kg i dodatne 2-3 glavice crnog luka (crvenog)
- ulje
- soda bikarbona
- 1 kašika slatke ili ljute mlevene crvene paprike (po ukusu)
- biber, so
Priprema:
Pasulj ostavite preko noći da odstoji u vodi. Dve do tri glavice crnog luka oljuštite i sitno iseckajte, dodajte pasulj i vodu i sve stavite da se kuva. Kada provri, vodu procedite. Zatim sipajte svežu vodu i kuvajte dok pasulj ne postane mekan. Vodu ponovo procedite. Dok se pasulj kuva, 1 kg crnog luka sirno iseckajte i dinstajte ga na vrućem ulju dok ne postane staklast. Na pola dinstanja dodajte malo sode bikarbone i so. Kada završite sa dinstanjem, posudu sklonite sa vatre, dodajte kašiku mlevene paprike i sve dobro promešajte. U keramičku posudu, koju ste prethodno premazali uljem, ređajte red pasulja, red luka. Svaki sloj posolite i pobiberite. Poslednji sloj mora biti pasulj. Pecite u rerni pola sata.
GIBANICA
Sastojci:
- 500 g kora
- 350 g sira
- 100 g kajmaka
- mali jogurt
- ½ kisele vode
Priprema:
Ulupajte jaja, pa dodajte sir, kiselu vodu, jogurt. U podmazan pleh stavite jednu koru, neka malo viri iz pleha. Zatim svaku koru potopite u fil i zgužvajte, pa ređajte u pleh. Ostavite jednu koru kojom ćete pokriti gibanicu, a zatim sve to ušuškajte onom korom koja je ostala da viri. Premažite jajetom i pošpricajte kiselom vodom. Pecite na 200°C nekih 40 minuta, ili dok ne porumeni.
KAJMAK
Sastojci:
- 200 gr maslaca
- 200 gr krem sira
- malo soli
Priprema:
U posudu istresite maslac, sir i malo soli po ukusu. Prvo ga lepo sjedinite kašikom, a onda mikserom mutite 3 minuta. Dobićete lep kremast namaz koji veoma podseća na pravi domaći kajmak.
Birajte krem sir sa većim procentom mlečne masnoće, jer će tako kajmak imati bogatiji ukus.
SLATKO OD ŠLJIVA
Sastojci:
- 1 kg šljiva
- 1 kg šećera
- kašičica sode bikarbone
- 2,5 dl vode
Priprema:
Šljive operite, izvadite im koštice, prelijte hladnom vodom u kojoj je razmućena soda bikarbona i ostavite sat vremena da odstoje.
Dobro ih isperite hladnom vodom i stavite na krpu ili papirni ubrus da se dobro prosuše (oko sat vremena).
Šećer prelijte vodom i ušpinujte. Dodajte šljive, smanjite temperaturu i kuvajte kao i svako drugo slatko. Gotovo je kad s kašike pada kap po kap.
Sklonite s vatre, openite i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite da prenoći. Sutradan sipajte u tegle i povežite.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem