Tri nove ideje za brzi i ukusni ručak za sve prezaposlene domaćice koje imaju malo vremena da pripreme obrok za ukućane.
Začinjena piletina
POTREBNO JE:
5 kašika maslinovog ulja, 800 g pilećih bataka i karabataka, 100 g luka, 50 g pančete, 3 čena belog luka, 50 ml dezertnog vina, 100 ml paradajz pirea, 1 kašičica kapara, 450 g smrznutog graška, 400 g krompira, so, biber, suvi začin, naseckan peršun
PRIPREMA:
Na zagrejanom ulju propržiti piletinu. Meso izvaditi, a u ulje dodati naseckan luk i propržiti. Zatim dodati naseckanu pančetu, sitno iseckan ili izgnječen beli luk i sve zaliti vinom i paradajz pireom. Vratiti piletinu i posuti suvim začinom. Nastaviti dinstanje, uz dodavanje vode po potrebi, oko pet minuta. Zatim dodati kapar, grašak i naseckani krompir. Dinstati oko 20 minuta, dok povrće ne omekša. Po potrebi posolite i pobiberite, i pospite iseckanim peršunom.
Mediteranski pirinač
POTREBNO:
1 čaša (150 ml) pirinča, 1 glavica luka, 1 čen belog luka, 1 manji paradajz, 1 konzerva tunjevine, 15 komada kapara, 50 g tvrdog sira, malo graška, nekoliko maslina, malo vlašca, ruzmarina, soli, vegete, pola kesice parmezana, maslinovo ulje
PRIPREMA:
Pirinač skuvati u slanoj vodi. Dok se pirinač kuva, naseckati na kockice luk, paradajz i beli luk, a kapare iseći na pola, da bi se ukus bolje osetio. Krupne komade tune isitniti nožem. Na ulju propržiti luk, dodati paradajz, grašak i masline i tunu, začiniti. Nakon kraćeg dinstanja dodati kapar i na kraju kuvani pirinač. Skinuti sa vatre, dodati sitno iseckan sir i parmezan i sve dobro promešati.
Oslić sa lukom
POTREBNO:
800 g oslića, 5 komada crnog luka, 3 čena belog luka, 100 ml ulja, 50 ml vode, so, crni biber, kriške limuna ili limete
PRIPREMA:
Oslić dobro očistiti, posoliti i premazati uljem. Preseći ih po dužini na komade od oko 10 cm. U posudu za pečenje srednje veličine staviti luk koji je prethodno isečen na veće komade. Dodajte i čenove belog luka, pa se preko poređa oslić. Sve dobro nauljiti i naliti vodu. Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći 30 minuta. U toku pečenja ribu okrenuti i sa druge strane da se ravnomerno ispeče.
Izvor: stvarukusa.rs/zena.blic.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom