Starinski recept za kavurmu: Tradicionalno jelo bez kojeg se nekada nije mogla zamisliti zima

Napravite kavurmu, tradicionalno jelo bez kojeg se nekada nije mogla zamisliti zima, po ovom starinskom receptu.
Foto: Shutterstock

Kavurma je jedno od najstarijih domaćih predjela na Balkanu, poznata po svom bogatom i mesnatnom ukusu, aromatičnim iznutricama i čvrstoj, kompaktnoj teksturi. Najčešće se pravi tokom svinjokolja kada domaćini imaju ovih sastojaka na pretek.

Savršeno se slaže sa turšijom i domaćim hlebom, a iako zahteva nešto duže kuvanje, sama priprema je jednostavna. Svaki zalogaj podseća na starinske ukuse i domaću trpezu, a rezultat je jelo koje nestaje do poslednjeg komadića.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: hladno predjelo

Porcije: 8-10

Vreme pripreme: 2-2,5 sat

Vreme kuvanja/hlađenja: kuvanje 1,5 sati, hlađenje minimum 6-8 sati (najbolje preko noći)

Ukupno vreme pripreme: oko 8-10 sati

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

1,2 kg svinjske glave ili masnijih delova svinje

  • 300 g (od svakog) džigerice,srca,jezika

  • 1 crni luk, oko 150 g

  • 2–3 čena belog luka

  • 3-4 kašike masti

  • 200 g svinjskih creva (opciono)

  • nekoliko listova lovora

  • so, biber i aleva paprika po ukusu

    Priprema:

    1. korak: Kuvanje mesa i iznutrica

    Svinjsku glavu ili druge mesnate delove kuvajte oko 1 sat. Zatim dodajte džigericu, srce i jezik i kuvajte još 30 minuta, dok potpuno ne omekšaju. Izvadite sastojke, ostavite da se prohlade i iseckajte na sitne komade – što sitnije, to je bolja tekstura kavurme.

    2. korak: Priprema creva (po želji)

    Creva dobro operite i potopite 30 minuta u rastvor sirćeta i belog luka. Kratko ih obarite oko 10 minuta sa lovorovim listom i sitno iseckajte. Creva nisu obavezna, ali daju karakterističnu aromu starinske kavurme.

    3. korak: Dinstanje luka

    Na malo svinjske masti propržite sitno iseckan crni luk dok potpuno ne omekša i postane staklast.

    4. korak: Sjedinjavanje sastojaka

    U luk dodajte iseckano meso, iznutrice i pripremljena creva. Ubacite so, biber, slatku i po ukusu ljutu alevu papriku. Propržite sve nekoliko minuta na jačoj vatri da se ukusi sjedine.

    Sitno seckanje je ključno:

    Što sitnije iseckate meso i iznutrice, to će kavurma biti kremastija i bolje će se formirati u kalupu.

     5. korak: Krčkanje

    Dodajte malu količinu vode, tek toliko da omogući dodatno ukuvavanje. Poklopite i krčkajte dok masa ne postane kompaktna. Po potrebi dodatno posolite i pobiberite.

    6. korak: Hlađenje i stezanje

    Vruću kavurmu sipajte u kalupe, činije ili pravougaone posude. Prelijte odozgo tankim slojem istopljene masti. Ostavite da se potpuno ohladi i stegne u frižideru, najbolje preko noći.

    7. korak: Serviranje

    Kada se kavurma dobro stegne, izvadite je iz kalupa i isecite na komade po želji. Najlepše se služi hladna, uz domaći hleb, pogaču, starinsku seljačku proju ili mešanu turšiju. Po želji, može se lagano zagrejati na tiganju i poslužiti kao toplo jelo.

    Kurir Stil/Stvar ukusa/Aleksandra Malko