Kavurma je jedno od najstarijih domaćih predjela na Balkanu, poznata po svom bogatom i mesnatnom ukusu, aromatičnim iznutricama i čvrstoj, kompaktnoj teksturi. Najčešće se pravi tokom svinjokolja kada domaćini imaju ovih sastojaka na pretek.
Savršeno se slaže sa turšijom i domaćim hlebom, a iako zahteva nešto duže kuvanje, sama priprema je jednostavna. Svaki zalogaj podseća na starinske ukuse i domaću trpezu, a rezultat je jelo koje nestaje do poslednjeg komadića.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: hladno predjelo
Porcije: 8-10
Vreme pripreme: 2-2,5 sat
Vreme kuvanja/hlađenja: kuvanje 1,5 sati, hlađenje minimum 6-8 sati (najbolje preko noći)
Ukupno vreme pripreme: oko 8-10 sati
Težina: srednje zahtevno
Sastojci:
1,2 kg svinjske glave ili masnijih delova svinje
300 g (od svakog) džigerice,srca,jezika
1 crni luk, oko 150 g
2–3 čena belog luka
3-4 kašike masti
200 g svinjskih creva (opciono)
nekoliko listova lovora
so, biber i aleva paprika po ukusu
Priprema:
1. korak: Kuvanje mesa i iznutrica
Svinjsku glavu ili druge mesnate delove kuvajte oko 1 sat. Zatim dodajte džigericu, srce i jezik i kuvajte još 30 minuta, dok potpuno ne omekšaju. Izvadite sastojke, ostavite da se prohlade i iseckajte na sitne komade – što sitnije, to je bolja tekstura kavurme.
2. korak: Priprema creva (po želji)
Creva dobro operite i potopite 30 minuta u rastvor sirćeta i belog luka. Kratko ih obarite oko 10 minuta sa lovorovim listom i sitno iseckajte. Creva nisu obavezna, ali daju karakterističnu aromu starinske kavurme.
3. korak: Dinstanje luka
Na malo svinjske masti propržite sitno iseckan crni luk dok potpuno ne omekša i postane staklast.
4. korak: Sjedinjavanje sastojaka
U luk dodajte iseckano meso, iznutrice i pripremljena creva. Ubacite so, biber, slatku i po ukusu ljutu alevu papriku. Propržite sve nekoliko minuta na jačoj vatri da se ukusi sjedine.
5. korak: Krčkanje
Dodajte malu količinu vode, tek toliko da omogući dodatno ukuvavanje. Poklopite i krčkajte dok masa ne postane kompaktna. Po potrebi dodatno posolite i pobiberite.
6. korak: Hlađenje i stezanje
Vruću kavurmu sipajte u kalupe, činije ili pravougaone posude. Prelijte odozgo tankim slojem istopljene masti. Ostavite da se potpuno ohladi i stegne u frižideru, najbolje preko noći.
7. korak: Serviranje
Kada se kavurma dobro stegne, izvadite je iz kalupa i isecite na komade po želji. Najlepše se služi hladna, uz domaći hleb, pogaču, starinsku seljačku proju ili mešanu turšiju. Po želji, može se lagano zagrejati na tiganju i poslužiti kao toplo jelo.
Kurir Stil/Stvar ukusa/Aleksandra Malko