Iz turske kuhinje nam dolazi kavurma, jelo koje se sprema od prženog mesa, a preliva se istopljenom svinjskom mašću. Obično se jede zimi uz turšiju, a često se služila i na slavama. A kako je u toku Uskršnji post, a ipak vam se jede kavurma, naš predlog je da isprobate i posnu varijantu i to na vodi. Povrće i sojine ljuspice sipajte u posudu i ispecite, a onda prelijte smesom od piva i brašna. Poslužite uz salatu i eto super obroka.
- Sastojci:
- 500 g pečuraka
- 300 g sojinih ljuspica
- 2 šargarepe
- 4 praziluka
- Za preliv:
- 400 ml piva
- 3 kašičice slatke paprike
- 1 puna kašika brašna
Priprema:
Sojine ljuspice potopite u vrelu vodu i ostavite, najmanje sat vremena, da nabubre. Dobro ih ocedite, pa stavite u posudu u koju ćete dodati sitno secakne i očišćene pečurke, praziluk i rendanu šargarepu. Pobiberite i posolite, pa sve dobro promešajte. Dobijenu smesu sipajte u vatrostalnu posudu i dobro rukama pritisnite da se sve lepo pritisne. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 20 minuta. Za preliv pomešajte brašno, slatku papriku i pivo. Dobro sjedinite da nema grudvica. Zatim prelijte kavurmu, pa nastavite da pečete dok se ne uhvati rumena korica, a onda pokrijte aluminijumskom folijom i izbockajte na par mesta, pa pecite dok sva tečnost ne ispari. Ostavite da se potpuno ohladi, pa isecite na kocke.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus