Iz turske kuhinje nam dolazi kavurma, jelo koje se sprema od prženog mesa, a preliva se istopljenom svinjskom mašću. Obično se jede zimi uz turšiju, a često se služila i na slavama. A kako je u toku Uskršnji post, a ipak vam se jede kavurma, naš predlog je da isprobate i posnu varijantu i to na vodi. Povrće i sojine ljuspice sipajte u posudu i ispecite, a onda prelijte smesom od piva i brašna. Poslužite uz salatu i eto super obroka. 

  • Sastojci: 
  • 500 g pečuraka
  • 300 g sojinih ljuspica
  • 2 šargarepe
  • 4 praziluka 
  • Za preliv:
  • 400 ml piva
  • 3 kašičice slatke paprike
  • 1 puna kašika brašna

Priprema: 
Sojine ljuspice potopite u vrelu vodu i ostavite, najmanje sat vremena, da nabubre. Dobro ih ocedite, pa stavite u posudu u koju ćete dodati sitno secakne i očišćene pečurke, praziluk i rendanu šargarepu. Pobiberite i posolite, pa sve dobro promešajte. Dobijenu smesu sipajte u vatrostalnu posudu i dobro rukama pritisnite da se sve lepo pritisne. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 20 minuta. Za preliv pomešajte brašno, slatku papriku i pivo. Dobro sjedinite da nema grudvica. Zatim prelijte kavurmu, pa nastavite da pečete dok se ne uhvati rumena korica, a onda pokrijte aluminijumskom folijom i izbockajte na par mesta, pa pecite dok sva tečnost ne ispari. Ostavite da se potpuno ohladi, pa isecite na kocke. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE