Ako iz nekog razloga želite smanjiti unos mesa, ali se ne želite odreći njegovog ukusa, ovo je idealan recept jer kombinuje životinjske i biljne izvore proteina. Jedan od sastojaka ovog Bolonjeza je dijetalno belo meso ćuretina (mlevena), a drugi je soja (ljuspice), odnosno mahunarka, bogata proteinima.
Pogledajte i recept za Originalni bolonjeze sos
Na ovaj način ćete pojesti manje mesa i tako uštedeti, a nećete ništa izgubiti na unosu proteina, jer soja u 100 g ima čak 45 g proteina – odnosno duplo više od ćuretine. Kod soje je fantastično to da iako je biljni protein, sadrži kompletne proteine, odnosno ima sve potrebne esencijalne aminokiseline, a kao mahunarka je idealna u kombinaciji sa žitaricama (u ovom slučaju integralne špagete).
Fit bolonjeze
Priprema:
U posudu sipajte šoljicu vode i dodajte sitno naseckan luk i kuvajte na slabijoj temperaturi. Kada luk omekša, dodajte oko 200 g mlevene ćuretine, malo pojačajte temperaturu i nastavite kuvati dok ćuretina ne promeni boju u sivu i ako fali vode, dodajte malo.
Kada je ćuretina skoro skuvana, odlijte svu vodu iz posude i dodajte 0.5 l koncentrata soka od paradajza i začinite sa soja sosom, belim lukom u granulama, čilijem u prahu, origanom i bosiljkom.
Smanjite temperaturu i u polupokrivenoj posudi (uz povremeno mešanje) kuvajte još oko 10-tak minuta pa proverite da li je meso skuvano.
Oko 200 g sojinih ljuspica skuvajte prema receptu sa pakovanja (prelijte ih vrelom vodom i ostavite 5 minuta da nabubre) dodajte ih u sos od paradajza i ćuretine pa uz mešanje ostavite još nekoliko minuta. Za to vreme skuvajte 200 g integralnih špageta.
Na ovaj način dobili ste 2 porcije jako ukusnog obroka koji je bogat proteinima i ugljenim hidratima, siromašan nezdravim mastima, zbog čega je ovo idealan obrok nakon treninga – s kojim ćete nahraniti svoje gladne mišiće i napuniti ih glikogenom.
Pročitajte i Ovako se spremaju špagete na italijanski način
Jedna porcija sadrži 200 g ”mesa” s umakom i 100 g integralnih špageta/400 kcal:
50g proteina
80g ugljenih hidrata
5g masti
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: building-body.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus