Pogledajte ove zanimljive recepte koje smo izdvojili za vas!
Vaša trpeza će biti glavna zvezda večeri!
Slani čizkejk
Sastojci:
300 g slanih krekera
250 g margarina
1-2 kašike pavlake
Fil:
500 g sremskog sira
250 g običnog mekog sira
Gornji sloj:
150 g povrća po izboru (može i zamrznuto)
150-200 g šunke ili suvomesnatog po izboru
kesica želatina
Priprema:
1. Sameljite krekere i umesite ih sa puterom i pavlakom. Testo rastanjite rukama u odgovarajući kalup.
2. Obe vrste sira pomešajte sa začinima i dobro izmiksujte, pa stavite preko podloge.
3. Šunku (ili nešto drugo što ste izabrali) sitno iseckajte. Povrće skuvajte i rashladite, pomešajte sa šunkom i stavite preko sira.
4. Rastopite želatin po uputstvu i rashlađen polako sipajte preko slanog čizkejka. Na kraju pospite sitno seckanim peršunovim listom i biberom.
Bakina hrskava pita sa šunkom i pavlakom
Sastojci:
500 g tankih kora
2 jaja
2 kisele pavlake
1 glavica crnog luka
200 gr suhomesnatog ili seckanih pilećih grudi
2-3 kašike griza
Priprema:
1. Na malo ulja propržiti seckano meso ili suhomesnato. U činiju istresti pavlaku, dodati jaja i griz i sve dobro izjednačiti.
2. Raširiti koru na sto pa je premazati pavlakom, tako uraditi i sa drugom i trećom korom.
3. Po širini staviti 3-4 kašike prženog suhomesnatog, saviti ivce i uviti u rolat.
4. Tako uraditi sve do utroška materijala.
5. Ostaviti dve kašike fila pa četkicom premazati rolnice.
6. Peći na 200 stepeni C oko 30 minuta. Služiti uz jogurt ili kiselo mleko.
Tradicionalne ruske piroške sa mesom
Sastojci:
1 kg mlevene junetine
glavica crnog luka
dve kašike putera
3 tvrdo kuvana jaja
1/2 veze mirođije
Priprema:
1. Kada ste pripremili testo i ostavili ga da se podigne, pripremite nadev. Sitno isecite luk i propržite ga na maslacu, dodajte meso, dobro ga propržite pa ga začinite po ukusu.
2. Ostavite meso da se ohladi. Jaja sitno isecite, naseckajte mirođiju i sve pomešajte sa mesom.
3. Uskislo testo izručite na dasku za mešenje, pospite brašnom i razvucite jufku debljine jednog prsta. Mora biti duža i šira od pleha u kome pecete pirog.
4. Pleh podmažite puterom, stavite na njega jufku, rasporedite po njoj nadev, pa ga prekrijte krajevima jufke sa sve četri strane tako da nadev bude sasvim pokriven, a krajeve testa uštipajte prstima da se sastave. Pirog ostavite pola sata da nadođe, pa ga ispecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, 45 minuta.
Ruska salata
Sastojci:
150 g krompira
150 g šargarepe
150 g graška (može i zamrznut)
150 g kiselih krastavčića
200 g kuvane šunke (stišnjene)
300 g majoneza (light)
2 kuvana jajeta
kašika senfa
2 kašike limunovog soka
Priprema:
Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati oko tri minuta. Skuvati grašak dok ne postane mek (oko 15 minuta). Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice. Sve sastojke pomešati, dodati majonez, limunov sok i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi. Servirati hladno.
Mimoza salata
Sastojci:
200 g rendane šunke
200 g rendanog kaškavalja
3 tvrdo kuvana i rendana jaja
100 g majoneza
3 veća rendana krompira
2 kisele pavlake
so
Priprema:
1 U većoj posodi staviti rendani krompir, malo posolite i premažite sa pavlakom.
2. Stavite narendanu šunku i premažite majonezom.
3. Narendajte 2 kuvana jaja i jedno belance.
4. Pospite 3/4 kačkavalja i preko premažite da pavlakom. Na kraju pospite sa kačkavanjem i žumancem.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu