Da li su i vama smove jedan od razloga zbog kojih volite odlaziti na more?

Iako se smokve mogu kupiti i na kod nas, moramo priznati da se ne mogu meriti sa onima koje sveže beremo i jedemo dok smo na godišnjem odmoru negde na obali. Pored toga što ukusom razveseljavaju naša nepca, smokve su i voma zdrave. Prepune su zdravih vlakana, vitamina i minerala i njihova upotreba u lekovite svrhe ima dugu istoriju. Otkrivamo vam sva lekovita svojstva smokava.

Pogledajte i 5 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete smokve

Smokve su voće koje koje ima jedinstven, sladak ukus i teksturu, pune su hrskavih semenki. Sveže smokve su veoma delikatne zato se često suše i od njih se prave džemovi i slatka. U suvim smokvama možete uživati tokom cele godine i lako su dostupne dok je sa svežima situacija malko drugačija.

Karakteristične su za područje Bliskog istoka i Mediterana gde su toliko cenjene da su Grci zakonom zabranili njihov izvoz.

Nutritivne vrednosti

Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i upijajućim vlaknima. Minerali koji preovladavaju u ovom voću su kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i bakar. Veoma su bogat izvor antioksidanata, vitamina A i K, te pospešuju opšte zdravlje organizma.

Kad je u pitanju kalorijska vrednost, porcija od 100 g svežih smokava sadrži 80 kalorija, 1,3 g proteina, 0,3 g masti, 20,3 g ugljenih hidrata i 2,2 g vlakana. Sa suvim smokvama je situacija mrvicu drugačija pa one po porciji od 100 g broje 249 kalorija, 3,3 g proteina, 0,9 g masti, 69 g ugljenih hidrata i 5, 6 g vlakana.

Lekovita svojstva

Smokve se često preporučuju kao veoma delotvorno, prirodno laksativno sredstvo zbog količine vlakana koju sadrže.

Pročitajte i: Orah u smokvama

Većina nas u ishrani koristi veće količine natrijuma koji vodi do nedostatka kalijuma, a neravnoteža između ova dva minerala može dovesti do povišenog krvnog pritiska. Ishrana bogata svežim voćem i povrćem među kojima su i sveže smokve prirodnim putem podiže nivo kalijuma i time utiče na snižavanje krvnog pritiska.

Zbog dijetalnih vlakana, smokve mogu biti sjajna poslastica ukoliko ste na dijeti i želite izgubiti koji kilogram. Hrana bogata vlaknima obezbeđuje osećaj sitosti te sprečava glad i želju za slatkišima. Smokve pored toga sadrže i prebiotike koji podržavaju već postojeće dore bakterije u organizmu i time podstiču dobro zdravlje probavnog sistema.

Smokve su voće voma bogato kalcijumom, mineralom koji održava dobro zdravlje kostiju. Količine kalijuma koje se u njima nalaze mogu sprečiti izbacivanje kalcijuma putem urina uzrokovanih većom količinom soli. Sve to smanjuje rizik od nastanka osteoporoze.

Kupovina i čuvanje

Sezona smokava počinje u kasno leto i traje sve do jeseni što opet zavisi od vrste smokava. Veoma su delikatne i lako propadnu zato ih ne bi trebalo čuvati duže od dan ili dva nakon kupovine. Kada kupujete smokve birajte one koje imaju lepu, živu boju, čvrste su na dodir i po sebi nemaju tragove udaraca. Zrele smokve su veoma slatke, a kad ih donesete kući perite ih netom pre upotrebe, ne ranije. Čuvajte ih u frižideru najviše dva dana, ukoliko su zrele. Ako su još uvek zelene čuvajte ih na sobnoj tempraturi da sazriju.

Pogledajte i Napravite sirup od smokava i rešite se upornog kašlja

Suve smokve sa druge strane mogu puno duže da stoje. Važno je samo da kupite one koje na sebi nemaju tragove plesni i mekane su na dodir. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu ili u frižideru.

Mogu se konzumirati sa kožom i bez, u zavisnosti koliko je koža tvrda i naravno vašeg ličnog ukusa.

Jedina briga kad je u pitanju veća konzumacija smokava jesu oksalati koji se u njima nalaze, a koji imaju veoma laksativno dejstvo i zato ne preterujte ukoliko ne želite dijareju tokom godišnjeg odmora.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: lifepressmagazin.com