1. Smanjuje krvni pritisak
Smokve su odličan izvor kalijuma koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog pritiska. Ovaj mineral je slabo dostupan u hrani, a istovremeno neophodan u današnjem svetu gde veliki broj ljudi pati od njegovog manjka zbog pojačane konzumacije soli.
Pogledajte i Slatko od smokava
2. Pomaže kod mršavljenja
Ova sočna mediteranska voćka je i dobar izvor prehrambenih vlakana, koji poboljšavaju probavu i osiguravaju dužu sitost, te tako pomažu kod mršavljenja. Treba spomenuti i da se u 100 grama sveže smokve nalazi tek 74 kalorije.
Pogledajte i Sočne smokve - plodovi puni zdravlja
3. Ključ dobrog raspoloženja
Smokve sadrže značajnu količinu vitamina B kompleksa koji telu daju energiju, osiguravaju elasticitet kože i jakost mišića. Jedna od blagodati ove grupe vitamina je i pospešivanje rada mozga, i poboljšavanje sveukupnog raspoloženja.
4. Snižava šećer u krvi
Ne treba izbegavati ni konzumaciju smokvinih listova. Oni, naime, poseduju anti-dijabetičke karakteristike, odnosno snižavaju nivo šećera u krvi. Neke studije su pokazale da su od velike pomoći u regulaciji šećera kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 1. Možete ih koristiti za pripremu raznih jela, ali i čajeva.
Pogledajte i Suve smokve u maslinovom ulju - protiv anemije, holesterola, bronhitisa...
5. Pomaže kod bradavica
U narodnoj medicini smokve se smatraju i izvrsnim pomoćnicama kod problema s izraslinama na koži poput kurjih očiju i bradavica. Dovoljno je polovinu svežeg ploda položiti na problematično mesto na telu, ostaviti tako preko noći i ujutro isprati vrućom vodom. Nakon toga trebalo bi da se lakše ukloni kurje oko ili bradavica. U težim slučajevima ponovite postupak i do 5 puta.
Savet plus
Sveže smokve su veoma podložne kvarenju, pa ih valja pojesti odmah nakon kupovine. U frižideru mogu izdržati do 3 dana, pa je najbolje pri kupovini birati plodove sjajne i glatke kože bez oštećenja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Punkufer
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem