1. Smokve dobro operite i oštrim nožem zarežite na oba kraja, pa ih tanko oljuštite. Svaku smokvu štrikaćom iglom probodite skroz na dva mesta. Smokve kuvajte u 6-8 voda, kuvajte ih dok voda ne proključa, pa je prospite a sipajte novu i ponovo kuvajte. U poslednju vodu stavite celu koru od limuna. Kuvane smokve pažljivo procedite i ostavite da se osuše.
2. U šerpu stavite pripremljen šećer, nalijte ga vodom da ogrezne i stavite da se kuva. Kad se šećer donekle ukuva stavite u njega smokve. Kuvajte na jakoj vatri dok sirup ne bude dovoljno gust da se sa varjače sliva u kapima a ne u mlazu. Na 5 minuta pred kraj dodajte sok od limuna i šipku vanile.
3. Skuvano slatko sklonite sa vatre, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se hladi desetak minuta. Tad sklonite krpu sa šerpe i vratite slatko na ringlu, neka ponovo provri. Ovo se preporučuje kod pripreme slatka uopšte, jer voće pod vlažnom krpom pusti još deo soka.
4. Kad slatko još jednom provri, ponovo ga sklonite s vatre i pokrijte vlažnom krpom da se sasvim ohladi. Nek tako prenoći. Hladno slatko sutradan sipajte u tegle, a tegle dobro zatvorite.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus