Slatko od dunja bila je jedna od omiljenih poslastica generacija naših baka i deka. I dan-danas mnogi vole ukus ove poslastice, naročito uz kafu. Najbolje je pripremii slatko od dunja po starinskoj recepturi, a danas vam predlažemo recept sa orasima. Dodaje se i limun, čiji se kiselkast ukus perfektno uklapa sa slatkim.
Sastojci:
- 900 kg očišćenig dunja
- 230 ml vode
- 550 g šećera
- 150 g seckanih oraha
- isceđen sok od 1/2 limuna
- 1/3 kašičice sode bikarbone
- 1 kesica vanilinog šećera
- 5-6 tanjih kriški limuna
Recept za slatko od dunja sa orasima:
Dunje iseckajte, pa izrendajte pa prelijte limun i promešajte. U veću šerpu dodati šećer, preliti vodom, promešati, pa dodati sodu bikarbonu. Promešajtelaganijoj vatri da se šećer istopi, pa dodajte vanilin šećer. Promešajte, pa ostavite da provri. Kuvajte oko 10-ak minuta, dok ne primetite gušće mehurice po vrhu. Dodajte dunje i promešajte, pa ubacite seckane orahe. Promešajte slatko od dunja sa orasima,pa po vrhu poređajte kriške limuna. Kuvajte slatko od dunja oko 30-35 minuta, na srednje nižoj vatri. U sterilisane staklene tegle rasporedite slatko od dunje sa orasima. Preporučujemo i slatko od dunja po bakinom receptu.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus