Dunje zauzimaju posebno mesto u našoj tradiciji, a bake su od ovog mirisnog voća uvek pravile domaće slatko. Izaberite zrele i sveže plodove koje nemaju oštećenja na kori, a dunje znaju da budu prilično tvrde, zbog čega ih je ponekad teško oljuštiti. Da biste im lakše skinuli koru, pre nego što počnete, potopite ih na dva-tri minuta u toplu, skoro ključalu vodu. Pažljivo ih izvadite, a zatim ih stavite pod mlaz hladne vode. Na ovaj način će kora omekšati i lakše ćete ih oljušititi.

Sastojci:
2 kg dunja
1 kg šećera
3 čaše vode
1 limun

Priprema:

U dublju šerpu u kojoj ćete kuvati slatko stavite šećer, prelijte ga vodom i kuvajte oko 20 minuta da dobijete šećerni sirup. U toku pripreme povremeno promešajte i vodite računa da vam šećer ne zagori. Dunje operite, oljuštite, očistite od koštica i izrendajte na krupno rende, ili ih isecite na manje kockice. Lagano ih ubacite u šerpu sa sirupom. Kuvajte sve još 45 minuta, do željene gustine. Pred kraj kuvanja ubacite limun isečen na tanke kolutove. Kad je slatko gotovo, dok je još vruće sipajte u sterilisane, suve i još uvek tople tegle, dobro zatvorite poklopac i čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. Nakon otvaranja slatko od dunja čuvajte u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE