Domaće vino koje ste sami napravili može da se meri sa kupljenim, a uglavnom je i bolje. Potrebno je samo grožđe, količinu birate vi, a onda ga izgnječite i ostavite da se fermentiše. Proces je malo duži, ali vredi jer na kraju dobijate pravo domaćinsko vino. Na slavi umesto kupovnog poslužite domaće vino, kao i rakiju i gosti će stalno dosipati. 

Sastojci:
grožđe

Priprema:
Grožđe koje izaberete za pravljenje vina treba da bude slatko i ne sme da bude trulo. Ako imate mašinu kojom se gnječi grožđe onda je iskoristite, a ako nemate onda grožđe odvojite od peteljke i stavite u šerpu, po malo, i gnječite čašom ili nekim drugim predmetom. Ostavite 24 časa u šerpi, tada će se napraviti šira (slatko vino) i nakon toga se pretače u bure. U njemu stoji 21 dan ili 3 nedelje kada dolazi do fermentacije. Nakon te 3 nedelje vino je 90% prevrelo i pretače se u drugi balon u kojem treba da ima vazduha. U tom drugom balonu treba da odleži još 3 nedelje. Od 100 kg grožđa dobije se oko 40 litara vina.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE