Rusi prave ajvar na dva načina. Može da se kuva, ali i da se jede sirov, a ovo je recept za ovaj drugi. Kod njega je odlično što nema dugog mešanja niti stajanja kod šporeta, nego se sve ispasira i sipa u tegle koje ste prethodno sterilisali. Ako ste se ipak odlučili da kuvate, probajte ruski recept jer on sadrži jedan sastojka koji Srbi ne koriste.
Sastojci:
1,5 kg paradajza
3 kg paprika
2 glavice belg luka
4-5 ljutih paprika
2 kašike soli
2 kašike šećera
Priprema:
Paradajz i papriku dobro operite, pa onda paradajz isecite, kao i papriku, samo nju očistite i od semenki. Beli luk takođe očistite. U blenderu ili mašinici za meso ispasirajte sve sastojke, pa dodajte šećer i so. Dobro promešajte. Sipajte u sterilisane tegle i ajvar je gotov.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem