Nekada jutro nije moglo da se zamisli bez šoljice kafe i kašičice domaćeg slatka. Slatko od belog grožđa pravile su nekada naše bake i prenosile recept sa kolena na kolena, a za pripremu vam treba samo 4 sastojka. Ulepšajte svako jutro sebi i svojim ukućanima uz slatko po starinskom receptu, a sigurno će vam sve komšinice tražiti recept.
Sastojci:
- 1 kg belog grožđa
- 1 kg šećera
- 100 ml vode
- jedan limun
Priprema:
Grožđe očistite od peteljki, dobro operite i ostavite da se ocedi.Za to vreme u širu serpu sipajte šećer. Dodajte vodu i zagrevajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje dok se šećer ne rastopi. Pre nego što počne da se karamelizuje dodajte grožđe. Pažljivo promešajte tako da grožđe bude lepo pokriveno šećerom. Kuvajte na umjerenoj vatri. Prilikom kuvanja stvoriće se pena koju treba da skinete. Znaćete da je kuvano kada slatko zahvatite kašićicom, a ono se ne sliva. Pri samom kraju kuvanja dodajte limun isečen na kriške. Kuvajte jos pet minuta, pa skinite sa šporeta. Slatko sipajte u zagrejena prethodno sterilisane tegle, zatvorite poklopac, pokrijte ćebetom i ostavite da se u potpunosti ohlade. Nakon toga čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus