Kada dođu hladiniji dani svi se najviše raduju specijalitetima od kiselog kupusa. Od njega možete da priprema sarme, podvarak, ali i odlične salate. Kako je još rano da se kupus kiseli, a vama se ipak jede, mi predlažemo da isprobate ovaj recept. U pitanju je salata od kiselog kupusa koja se pravi za jedan dan, a može da se služi i kao prilog. Super je uz pečenje, a upotpuniće i slavsku trpezu. 

  • Sastojci:
  • 1 kg kupusa
  • 1 šargarepa
  • 2-3 čena belog luka
  • 3 kašike sirćeta 
  • 100 ml ulja 
  • 3 kašike šećera 
  • 1,5 kašika soli 
  • 1 lovorov list
  • 750 ml vode
  • zrna bibera 

Priprema:

Skinite spoljne listove kupusu, isecite koren, pa ga isecite na krupnije komade. Šargarepu izrendajte, pa pomešajte sa kupusom. Dodajte u posudu i sečen beli luk, a ako volite pikantan ukus možete da dodate malo ljute papričice. Lepo promešajte. Sipajte vodu u šerpu i kada proključa dodajte so i šećer. Promešajte, pa dodajte posle 5 minuta i lovorov list i nekoliko zrna bibera. Sipajte ulje i ostavite da marinada ključa još minut, pa dodajte sirće, promešajte i sklonite sa šporeta. Kupus sa šargarepom i belim lukom sipajte u sterilisanu teglu, pa prelijte marinadom. Zatvorite i ostavite da se ohladi u frižideru jedan dan i možete da jedete.

BONUS VIDEO: 

Instagram/yildizlarsofrasi Burek sarme

Izvor: StvarUkusa