Kada dođu hladiniji dani svi se najviše raduju specijalitetima od kiselog kupusa. Od njega možete da priprema sarme, podvarak, ali i odlične salate. Kako je još rano da se kupus kiseli, a vama se ipak jede, mi predlažemo da isprobate ovaj recept. U pitanju je salata od kiselog kupusa koja se pravi za jedan dan, a može da se služi i kao prilog. Super je uz pečenje, a upotpuniće i slavsku trpezu.
- Sastojci:
- 1 kg kupusa
- 1 šargarepa
- 2-3 čena belog luka
- 3 kašike sirćeta
- 100 ml ulja
- 3 kašike šećera
- 1,5 kašika soli
- 1 lovorov list
- 750 ml vode
- zrna bibera
Priprema:
Skinite spoljne listove kupusu, isecite koren, pa ga isecite na krupnije komade. Šargarepu izrendajte, pa pomešajte sa kupusom. Dodajte u posudu i sečen beli luk, a ako volite pikantan ukus možete da dodate malo ljute papričice. Lepo promešajte. Sipajte vodu u šerpu i kada proključa dodajte so i šećer. Promešajte, pa dodajte posle 5 minuta i lovorov list i nekoliko zrna bibera. Sipajte ulje i ostavite da marinada ključa još minut, pa dodajte sirće, promešajte i sklonite sa šporeta. Kupus sa šargarepom i belim lukom sipajte u sterilisanu teglu, pa prelijte marinadom. Zatvorite i ostavite da se ohladi u frižideru jedan dan i možete da jedete.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem