Najbolja jaja za uskršnje farbanje su svakako bela, jer ona upijaju sve, pa i najnežnije boje. Međtim, ako na jajima postoji pečat, to već može da pokvari dekoraciju...

Kako skinuti pečat s jaja?

Uklanjanje pečata sa ljuske jaja moglo bi da deluje kao komplikovan posao, a zapravo je vrlo jednostavno. Postoje efikasni prirodni načini koji su bezbedni po zdravlje i neće uticati na jestivost jaja, evo i koji su:

1. Soda bikarbona i voda

Jedan od najjednostavnijih načina da uklonite pečat sa ljuske jaja jeste da pomešate sodu bikarbonu i vodu. Napravite gustu pastu mešanjem sode bikarbone sa malo vode. Nanesite je na pečat, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim nežno trljajte površinu mekom četkicom za zube ili krpom. Isperite jaje pod tekućom vodom.

2. Ulje i soda bikarbona

Za tvrdokornije pečate, možete koristiti kombinaciju ulja (kao što su maslinovo ili suncokretovo) i sode bikarbone. Nanesite malo ulja na pečat i ostavite da odstoji par minuta. Zatim dodajte preko ulja sodu bikarbonu i lagano istrljajte. Ova metoda pomaže u razbijanju mastila pečata, a soda bikarbona deluje kao blagi abraziv koji pomaže u uklanjanju fleke. Na kraju dobro operite jaje.

3. Limunov sok

Limunov sok je prirodni izbeljivač i može pomoći u uklanjanju pečata s ljuske jaja. Natopite vatu ili mekanu krpu u sveže isceđeni limunov sok i nežno trljajte pečat. Kiselina iz limuna će pomoći u rastvaranju mastila. Nakon trljanja, jaje dobro isperite pod tekućom vodom.

4. Sirće

Sirće, poput limunovog soka, pomaže da se ukloni pečat sa ljuske jaja i to zahvaljujući kiselini. Natopite krpu ili sunđer belim sirćetom i nežno trljajte pečat. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim ponovo trljajte ako je potrebno. Isperite jaje nakon čišćenja.

Svaki od ovih metoda treba da primenjujete pažljivo, kako ne biste oštetili ljusku jaja. Nakon uklanjanja pečata, jaja su spremna za dalje ukrašavanje i farbanje za Uskrs, a što je najvažnije, biće bezbedna za konzumaciju.

Pročitajte i ovo: Zašto se jaja kuvaju sa limunom

BONUS VIDEO: 

Izbeljivanje jaja sirćetom TikTok/ondymikula

StvarUkusa/S.B.