Jagnjeće sarmice su tradicionalno uskršnje jelo koje možete da služite kao predjelo, pre nego što iznesete jagnjetinu i pečeni krompir. Ovo jelo se prirpema kao sarmice, ali ako vam je to komplikovano možete da spremite rolat ili da jednostavno ubacite sve sastojke u tepsiju. Priprema jagnjećih sarmica zahteva malo strpljenja, ali ćete zato napraviti specijalitet kojim će svi biti oduševljeni. 

  • 1 kg jagnjeće džigerice sa maramicom
  • 100 g pirinča
  • 2 šargarepe
  • 2 jajeta
  • 1 lovorov list
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja

Recept za jagnjeće sarmice:

14:17
Korak 1

Pripremite meso 

Jagnjeću maramicu potopite u vodu kako bi malo omekšala. Džigericu i srce stavite u šerpu i prelijte vodom. Začinite po želji, dodajte lovorov list i kuvajte nekih sat vremena. Procedite meso i ostavite da se ohladi, pa ga sitno iseckajte ili izblendirajte. 

14:19
Korak 2

Pripremite pirinač i šargarepu

Pirinač isperite u nekoliko voda, pa skuvajte. Šargarepe skuvajte i iseckajte na sitne kockice. Pomešajte meso sa pirinčem i šargarepom. Dodajte i jaja i začine, pa ponovo sve lepo promešajte. 

14:19
Korak 3

Napravite sarmice 

Na maramici isecite salo, treba da bude tanka. Isecite na kocke, pa sipajte nadev od mesa i pirinča i urolajte. Možete da stavite maramicu u tepsiju ako vam je lakše, pa da sipate nadev i zatvorite maramicom. Takođe možete da napravite i rolat. 

14:29
Korak 4

Pecite sarmice 

Poređajte sarmice u tepsiju i premažite jajetom. Prelijte uljem, ali nemojte odjednom celu količinu da sipate, jer će i maramica pustiti masnoću. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, a povremeno prelivajte sarmice masnoćom.

Pročitajte i ovo: Jagnjeća kapama

BONUS VIDEO: 

Instagram/ spoonfulofsi Pileći suvlaki

StvarUkusa/S.B.