Kapama je tradicionalno jelo sa juga koji su mnogi zaboravili. Ako nikada niste spremali ili probali ovaj specijalitet onda obavezno napravite.

Ako ne volite jagnjetinu, možete da koristite i teletinu.

Sastojci:

  • 1 kg jagnjetine (od grudi ili buta, vrat, plećka)
  • 200 g luka
  • 200 g mladog luka
  • 300 g paradajz-pirea (nije obavezno)
  • 100 g masti
  • malo crvene mlevene paprike
  • kocka supe
  • 1 čen belog luka
  • 2 dcl kiselog mleka ili pavlake
  • 100 g brašna
  • 600 g spanaća
  • malo soli

Priprema:

Jagnjetinu isecite na osam delova, operite i prosušite krpom, posolte, pospite brašnom, pa je u 50 g vrele masti propržite da dobije rumenu boju, a zatim je izvadite iz masti. Luk sitno naseckajte i na drugom delu masti takođe propržite do zlatno-žute boje. Dodajte sitno seckan peršun i beli luk, pa i to malo propržite. Zatim sipajte vodu i kocku za supu i sve kuvajte 10 minuta. Ubacite proprženo meso, paradajz pire, poklopite i polako dinstajte 40 minuta. Spanać očistite, operite i dobro ocedite. Mladom luku odsecite vrhove listova, a ostatak isecite na 2,5 cm duge štapiće, pa na ugrejanoj masti u kojoj se pržilo meso pržite 3 minuta uz lagano mešanje. Dodajte oceđen spanać, mešajte i pržite još 3 minuta. I to dodajte mesu i dinstajte lagano još 25 minuta. Zapecite 20-tak minuta (nije obavezno). Služite sa ovčijim kiselim mlekom, kajmakom, jogurtom ili pavlakom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: juznasrbija.info