Kapama je tradicionalno jelo sa juga koji su mnogi zaboravili. Ako nikada niste spremali ili probali ovaj specijalitet onda obavezno napravite.
Ako ne volite jagnjetinu, možete da koristite i teletinu.
Sastojci:
- 1 kg jagnjetine (od grudi ili buta, vrat, plećka)
- 200 g luka
- 200 g mladog luka
- 300 g paradajz-pirea (nije obavezno)
- 100 g masti
- malo crvene mlevene paprike
- kocka supe
- 1 čen belog luka
- 2 dcl kiselog mleka ili pavlake
- 100 g brašna
- 600 g spanaća
- malo soli
Priprema:
Jagnjetinu isecite na osam delova, operite i prosušite krpom, posolte, pospite brašnom, pa je u 50 g vrele masti propržite da dobije rumenu boju, a zatim je izvadite iz masti. Luk sitno naseckajte i na drugom delu masti takođe propržite do zlatno-žute boje. Dodajte sitno seckan peršun i beli luk, pa i to malo propržite. Zatim sipajte vodu i kocku za supu i sve kuvajte 10 minuta. Ubacite proprženo meso, paradajz pire, poklopite i polako dinstajte 40 minuta. Spanać očistite, operite i dobro ocedite. Mladom luku odsecite vrhove listova, a ostatak isecite na 2,5 cm duge štapiće, pa na ugrejanoj masti u kojoj se pržilo meso pržite 3 minuta uz lagano mešanje. Dodajte oceđen spanać, mešajte i pržite još 3 minuta. I to dodajte mesu i dinstajte lagano još 25 minuta. Zapecite 20-tak minuta (nije obavezno). Služite sa ovčijim kiselim mlekom, kajmakom, jogurtom ili pavlakom.
Svečana salata sa piletinom i jajima
Sočna piletina na meksički način
Najbolja bela čorba od piletine
Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati
Provereni recept za ledene kocke