Dekorativni keksići su se nekada pravili za Božić ili Novu godinu, a sada imate predivne kalupe sa uskršnjim motivima. Ako volite da jedete keksiće mi vam predlažemo da ih napravite, a ukrasite ih neodoljivom šećernom glazurom. Ona se pravi od par sastojaka, a da napravite najlepše boje, umesto kupovnih koristite prirodne namirnice. Takođe, pročitajte i kako se pravi šećerna glazura koja ne puca.
Sastojci:
- 250 g šećera u prahu
- 1-2 kašike limunovog soka ili vode
- prirodne boje
- Prirodne boje:
- crvena: sok od maline ili cvekle
- žuta: kurkuma u prahu ili sok od manga
- zelena: sok od spanaća ili kivija
- plava: sok od borovnica ili crnog grožđa
- ljubičasta: sok od kupina ili borovnica
- narandžasta: sok od šargarepe ili kajsije
Recept za šećernu glazuru u boji:
Priprema osnovne smese
Dodajte 1 kašiku limunovog soka ili vode u prosejan šećer u prahu. Mešajte dok ne dobijete glatku masu. Ako je smesa previše gusta, dodajte još malo tečnosti, ali pazite da ne postane previše retka.
Bojenje glazure
Podelite glazuru u nekoliko manjih posuda, zavisno od toga koliko boja želite da napravite. U svaku dodajte po nekoliko kapi prirodnog soka za bojenje ili prstohvat praha (kao što je kurkuma). Mešajte dok ne postignete željeni intenzitet boje. Ako je glazura previše retka, dodajte još malo šećera u prahu. Ako je previše gusta, dodajte malo više tečnosti.Ukrašavanje keksića: Koristite malu kašiku ili kesicu za ukrašavanje (možete napraviti kesicu za zamrzivač tako što ćete odseći vrh jednog ćoška) da nanesete glazuru na keksiće. Ako koristite više boja, sačekajte da se jedna boja osuši pre nanošenja druge da bi boje ostale razdvojene.
Sušenje
Ostavite keksiće da se suše na sobnoj temperaturi dok se glazura potpuno ne stvrdne.
Pročitajte i ovo: Kako da šećerna glazura ne puca
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem