Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika nema ništa lepše od domaćih medenjaka. Ovaj keks je predivnog ukusa i mirisa, a možete da ga služite tokom cele zime. Najbolje da ih služite sa kuvanim vinom ili kuvanim džinom, a ako želite da ih ukrasite predlažemo vam šećernu glazuru. Med i mirisni začini su osnovni sastojci medenjaka, a sigurni smo da ćete uživati u svakom zalogaju. 

Sastojci:

  • 150 g meda
  • 75 g putera
  • 2 jajeta
  • 100 g smeđeg šećera
  • 500 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašičice začina za medenjake 
  • 1 kašika kakaoa
  • Za šećernu glazuru: 
  • 225 g šećera u prahu
  • kap ekstrakta vanile 
  • 2-3 kašike vrele vode ili mleka 

Recept za medenjake:

13:14
Korak 1

Napravite testo

Med i puter otopite u šerpi, a za to vreme umutite jaja sa šećerom. U smesu sa jajima dodajte prohlađeni puter i umutite. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, začin za mednjake i kakao. Umesite testo i umotajte ga u providnu foliju, pa ostavite u frižideru nekih sat vremena.

13:20
Korak 2

Oblikujte medenjake 

Ohlađeno testo razvucite na pobrašnjenoj površini, pa različitim modlama po vašoj želji vadite oblike. Ređajte medenjake na pleh obložen pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta.

13:21
Korak 3

Šećerna glazura

Prosejte šećer u prahu, pa sipajte vodu ili mleko, kao i vanilu. Dobro promešajte, sipajte u kesu za zamrzivač, isecite rupicu i ukrasite medenjake.

Pročitajte i ovo: Ruski recept za medenjake

BONUS VIDEO:

Instagram/pratikyemek.tarifleri Lažne ledene kocke

(StvarUkusa/S.B.)