Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika nema ništa lepše od domaćih medenjaka. Ovaj keks je predivnog ukusa i mirisa, a možete da ga služite tokom cele zime. Najbolje da ih služite sa kuvanim vinom ili kuvanim džinom, a ako želite da ih ukrasite predlažemo vam šećernu glazuru. Med i mirisni začini su osnovni sastojci medenjaka, a sigurni smo da ćete uživati u svakom zalogaju.
Sastojci:
- 150 g meda
- 75 g putera
- 2 jajeta
- 100 g smeđeg šećera
- 500 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašičice začina za medenjake
- 1 kašika kakaoa
- Za šećernu glazuru:
- 225 g šećera u prahu
- kap ekstrakta vanile
- 2-3 kašike vrele vode ili mleka
Recept za medenjake:
Napravite testo
Med i puter otopite u šerpi, a za to vreme umutite jaja sa šećerom. U smesu sa jajima dodajte prohlađeni puter i umutite. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, začin za mednjake i kakao. Umesite testo i umotajte ga u providnu foliju, pa ostavite u frižideru nekih sat vremena.
Oblikujte medenjake
Ohlađeno testo razvucite na pobrašnjenoj površini, pa različitim modlama po vašoj želji vadite oblike. Ređajte medenjake na pleh obložen pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta.
Šećerna glazura
Prosejte šećer u prahu, pa sipajte vodu ili mleko, kao i vanilu. Dobro promešajte, sipajte u kesu za zamrzivač, isecite rupicu i ukrasite medenjake.
Pročitajte i ovo: Ruski recept za medenjake
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način