Ako volite kremaste poslastice donosimo vam najbolji recept za krempite. Ovako su ih pravili u najboljim poslastičanicama, a ako želite da vam uspeju morate da odvojite malo vremena. Napravite domaće lisnato testo i originalni vanila fil i gotov je jedan od najlepših kolača. Možete da napravite i italijanske krempite koje se u par sastojaka razlikuju od naših.
Sastojci:
- 7 žumanaca
- 100 g šećera
- 1,1 l mleka
- 1,5 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica vanilin ekstrakta
- 50 g putera
- 100 g brašna
- 200 g šlaga
- Za lisnato testo:
- 3 čaše brašna
- 1 jaje
- 1 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašćica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 čaša vode
- 200 g putera
Vrhunski recept za krempite:
Kako se pravi lisnato testo
Brašno pomešajte sa uljem, sirćetom, jajetom, pa dodajte so i šećer. Promešajte i postepeno sipajte vodu, pa mešajte dok ne dobijete mekano i glatko testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 20 minuta. Zatim ga podelite na 4 jednaka dela. Uzmite jedan deo i ravucite, pa premažite puterom sobne temeprature. Presavite testo 3 puta, pa ponovo malo razvucite. Ponovite postupak 4 puta, svaki put premažite puterom, a onda presavijeno testo stavite u kesu. Stavite u frižider na 3 sata i onda možete da koristite. Na isti način razvucite i preostala 3 testa, pa ih posle frižidera prebacite u zamrzivač. Samo će vam prvo lisnato testo biti potrebno za krempite.
Napravite vanila fil
Pomešajte 250 ml mleka sa šećerom, vanilin šećerom i ekstraktom vanile, brašnom i žumancima. Sve dobro umutite. Preostalih 250 ml mleka stavite da se kuva, pa kada krene da ključa dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte na pari dok se fil ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta i dodajte puter, pa mešajte dok se ne otopi.
Složite krempitu
Umutite šlag sa 600 ml mleka, pa pomešajte sa fil i sjedinite mikserom. Lisnato testo lepo razvucite, pa presecite da dobijete 2 jednaka dela. Stavite na pleh obložen pek papirom i izbockajte viljuškom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Jednu koru premažite filom u debelom sloju, pa preko stavite drugu koru i Odozgo nožem podeliti kolač na 24 parčeta (tri po širini i osam po dužini), i služiti sa isečenim "poklopcem" od one druge kore koja se ne stavlja u frižider. Pre služenja pospite šećerom u prahu i isecite na kocku.
Pročitajte i ovo: Krempita sa jagodama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus