1. Zlatiborski sir i kajmak
Zlatiborski sir i kajmak prave se po tradicionalnom starom receptu koji se u ovom kraju od davnina prenosi sa kolena na koleno. Zato on predstavlja vrhunsac kulinarskog užitka za svakog ko ga prvi puta proba. A ko ga jednom proba sigurno mu se ponovo iznova i iznava vraća.
Vredne domaćice se uvek trude da gostima ponude najkvalitetnije domaće mleko, sir i kajmak. Gotovo svaka od njih će vam rado objasniti kako se pripremaju ovi specijaliteti.
Sir se pravi u nekoliko faza, prvo se prokuva mleko na jakoj vatri, zatim se ostavlja da se ohladi. Posle se dodaje surutka koja dovodi do toga da se sir stegne, a onda ide proces ceđenja. Usireno mleko se stavlja u posudu i pokriva drvenim poklopcem koji se pritiska teškim kamenom da bi se iscedio sav višak sokova i surutke iz sira. Kad je oceđen dobijate fenomenalan mladi sir koji je spreman za konzumaciju.
Postupak dobijanja kajmaka je dosta jednostavniji. Mleko se prokuva pa se stavi u hladan mlakara i tu stoji nekoliko sati. Onda se skida sloj po sloj tog kajmaka koji se uhvati odozgo i odlaže se u drvene posude, takozvane kačice u kojima može da stoji duži vremenski period
2. Komplet lepinja
Vazdušaste i meke lepinje peku se u pećima na drva, pa otuda njihov prelep mirisi i boja, a ovo čuveno jelo poznato i daleko van Zlatibora, pravi se sa najkvalitetnijim kajmakom i pretopom koji ostaje nakon pečenja domaćih prasića ili jagnjića.
3. Pršuta
Prava zlatiborska pršuta je nešto što nikako ne treba da propustite ukoliko se nađete u ovom kraju. Poznata zlatiborska pršuta se priprema tako što se najkvalitetniji delovi svinjskog mesa dime na bukovom drvetu oko 15 dana a nakon toga idu na dalje sušenje u takozvane sušare, gde se nastavlja sušenje na hladnom vazduhu i mrazu.
4. Jagnjeće i praseće pečenje
Na obroncima Zlatibora možete često videti stada koja pasu, a to je ipak presudno kada je kvalitet mesa u pitanju. Klima je veoma dobra, pašnjaci su bogati najboljim travama i drugim biljkama, a često se životinje vode da piju vodu sa čistih planinskih izvora. Sve to garantuje da je meso kvalitetno i uksno. Osim toga tradicionalni način pripreme pečenja, na ražnju, daje poseban prepoznatljiv ukus.
5. Gibanica
Još jedno jelo koje zaslužuje da ga obavezno probate jeste domaća pita gibanica napravljena od domaćih kora sa sirom, kajmakom i jajima. Svako domaćica bar jednom nedeljno priprema ovaj ukusan obrok svojim ukućanima ili gostima. Ona se peče na šporetu ili peći na drva čemu duguje taj specifičan ukus i miris.
Ako se nađete u ovom delu Srbije obavezno se potrudite da probate ovih 5 jela i da se i sami uverite u to koliko su svi ovi specijaliteti ukusni i dobri
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem