Sušenje veša zimi u zatvorenom prostoru podiže nivo vlage za do 30 odsto. To nikako nije dobro za zdravlje ukućana koji udišu tu vlagu i hemikalije od deterdženta te omekšivača (jer i to u malim količinama isparava iz tokom sušenja)
Idealno je sušiti veš na svežem vazduhu čak i ako je napolju minus. Veš će se tada najpre zalediti, pa osušiti, ali i kod takvog načina sušenja morate na nešto paziti.
Sušenje veša zimi u zatvorenom prostoru podiže nivo vlage za do 30 odsto. To nikako nije dobro za zdravlje ukućana koji udišu tu vlagu i hemikalije od deterdženta te omekšivača (jer i to u malim količinama isparava iz tokom sušenja).
Prema nekim istraživanjima, u vazduhu se mogu naći čak i kancerogene hemikalije. Uz to, kod nekih ljudi vlaga u vazduhu uzrokuje glavobolje i probleme s disanjem. To može značajno uticati i na astmatičare.
"Vlažno okruženje podstiče rast plesni koje mogu otpustiti svoje spore, a one uzrokuju alergijske reakcije kod nekih ljudi. Plesan i spore gljiva obično nisu vidljive ljudskom oku.
U normalnim situacijama, ljudi će kijati ili kašljati ako udahnu te spore, jer se tako naš imunitet bori s njima. No, ako niste osjetljivi na plesan, možda nikad nećete imati reakciju na nju. Astmatičari koji su osetljivi na spore gljiva mogu najviše patiti u ovim situacijama, jer to pogoršava njihove simptome", kaže Fina Keni, iz irskog Udruženja astmatičara.
Ako se veš suši na radijatoru to će, osim zdravlja ukućana, ometati i protok topline, odnosno smanjiće se efikasnost radijatora, što u zbiru vodi pojačavanju grejanja te većim računima.
Takođe, i sama vlaga koja isparava vazduh čini hladnijim pa, iako je termostat na istoj temperaturi, u stanu će biti hladnije nego inače. Osetljiva odeća koja se mokra stavlja na radijatore može se oštetiti, pucanjem elastinskih vlakana u njoj.
Sušilica je odličan izbor ako postoje mogućnosti za to. Svatko ko rublje suši u sušilici, kaže kako ono postaje izuzetno mekano i često ga nije potrebno peglati, jer nije zgužvano kao kada se suši na vazduhu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: nedeljnik.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom