Sapun, osnovno higijensko sredstvo. Dostupan, jeftin. Ali, najčešće prepun agresivnih hemijskih sredstava, koji ne prijaju koži, naročito onoj osetljivoj.
I iako nema ništa lakše nego s police skinuti neki od mirišljavih sapuna, stručnjaci kažu da vredi potruditi se i napraviti sopstveni sapun (ili kupiti prirodni, ručno rađeni, jer što je njegov sastav prirodniji, sapun je skuplji).
I naši stari su kod kuće nekada pravili sapune (doduše, tada ih nije bilo u radnjama). A osnova je jednostavna, dok kada su dodaci u pitanju, samo vaša mašta je granica.
Prirodni sapun od glicerina
Napravite sapun po svojoj volji, bez štetnih materija koje su veoma agresivne za vašu kožu.
- 500 g glicerina koji se lako otapa (može se kupiti i u apoteci tečni ili prodavnicama zdrave hrane)
- Kalupi za sapun
- Velika posuda za grejanje u mikrotalasnoj
- Velika drvena varjača
- Veliki nazubljeni nož
- Boca za prskanje alkoholom
- Plastične kesice za zamrzivač
Postupak
Narežite glicerin na kockice, ili sipajte ako imate tečni
U posudu za mikrotalasnu stavite glicerin (dve pune šoljice od 2 dcl). Zagreavajte glicerin 40 sekundi na najvećoj temperaturi. Dobro promiješajte i ponovno zagrevajte 10 sekundi.
Napunite kalupe do vrha.
Pričekajte koji minut da se rastopljeni sapun smiri i da mehurići dođu na površinu. Tada ih poprskajte alkoholom, što će pomoći da mjehurići nestanu, te će dobiti lepi i čvrsti sapun.
Pričekajte pola sata da se sapun ohladi, te ga nakon toga izvadite iz kalupa. Ako imate problem s vađenjem i kalupa, stavite ga na desetak minuta u frižider.
Prirodni tečni sapun
Ukoliko više volite možete napraviti i sapun u tečnoj varijanti.
- 2 šoljice sapun pahuljica
- 1,8 litara vode
- 2 kašičice glicerina
- Posuda za zagrevanje
Stavite pahuljice sapuna u veliku posudu za kuvanje
U posudu sa sapun pahuljicama dodajte vodu i glicerin i polako na laganoj vatri zagrevajte. Neprestano mešajte dok se sve ne otopi i dok ne dobijete jednoličnu smesu.
Kada su se pahuljice sapuna u potpunosti otopile, skinite posudu s vatre i ostavite da se ohladi.
Kada se vaš prirodni sapun ohladio, možete ga do upotrebe čuvati u praznim plastičnim bocama od mleka ili sokova.
Osim osnovnih sastojaka, u sapune možete dodati boje, lekovite biljke, začine, namirnice, voće, so za piling … spisak je neiscrpan a ukusi različiti.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: maminsvet.rs
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu