Sapun, osnovno higijensko sredstvo. Dostupan, jeftin. Ali, najčešće prepun agresivnih hemijskih sredstava, koji ne prijaju koži, naročito onoj osetljivoj.

I iako nema ništa lakše nego s police skinuti neki od mirišljavih sapuna, stručnjaci kažu da vredi potruditi se i napraviti sopstveni sapun (ili kupiti prirodni, ručno rađeni, jer što je njegov sastav prirodniji, sapun je skuplji).

I naši stari su kod kuće nekada pravili sapune (doduše, tada ih nije bilo u radnjama). A osnova je jednostavna, dok kada su dodaci u pitanju, samo vaša mašta je granica.

Prirodni sapun od glicerina

Napravite sapun po svojoj volji, bez štetnih materija koje su  veoma agresivne za vašu kožu.

  • 500 g glicerina koji se lako otapa (može se kupiti i u apoteci tečni ili prodavnicama zdrave hrane)
  • Kalupi za sapun
  • Velika posuda za grejanje u mikrotalasnoj
  • Velika drvena varjača
  • Veliki nazubljeni nož
  • Boca za prskanje alkoholom
  • Plastične kesice za zamrzivač
KAO NEKADA: Napravite najbolji domaći sapun bez veštačkih dodataka
Foto: Shutterstock shutterstock_147927164

Postupak

Narežite glicerin na kockice, ili sipajte ako imate tečni

U posudu za mikrotalasnu stavite glicerin (dve pune šoljice od 2 dcl). Zagreavajte glicerin 40 sekundi na najvećoj temperaturi. Dobro promiješajte i ponovno zagrevajte 10 sekundi.

Napunite kalupe do vrha.

Pričekajte koji minut da se rastopljeni sapun smiri i da mehurići dođu na površinu. Tada ih poprskajte alkoholom, što će pomoći da mjehurići nestanu, te će dobiti lepi i čvrsti sapun.

Pričekajte pola sata da se sapun ohladi, te ga nakon toga izvadite iz kalupa. Ako imate problem s vađenjem i kalupa, stavite ga na desetak minuta u frižider.

Prirodni tečni sapun

Ukoliko više volite možete napraviti i sapun u tečnoj varijanti.

  • 2 šoljice sapun pahuljica
  • 1,8 litara vode
  • 2 kašičice glicerina
  • Posuda za zagrevanje
KAO NEKADA: Napravite najbolji domaći sapun bez veštačkih dodataka
Foto: Shutterstock shutterstock_135726005

Stavite pahuljice sapuna u veliku posudu za kuvanje

U posudu sa sapun pahuljicama dodajte vodu i glicerin i polako na laganoj vatri zagrevajte. Neprestano mešajte dok se sve ne otopi i dok ne dobijete jednoličnu smesu.

Kada su se pahuljice sapuna u potpunosti otopile, skinite posudu s vatre i ostavite da se ohladi.

Kada se vaš prirodni sapun ohladio, možete ga do upotrebe čuvati u praznim plastičnim bocama od mleka ili sokova.

Osim osnovnih sastojaka, u sapune možete dodati boje, lekovite biljke, začine, namirnice, voće, so za piling … spisak je neiscrpan a ukusi različiti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: maminsvet.rs