Nekoliko naučnika iz tehnološkog istraživačkog centra pečuraka u La Rioja u Španiji, imaju odgovor za kako najbolju pripremu ove zdrave namirnice.

Pečurke se mogu tretirati na različite načine, ali neke tehnike kuvanja mogu da doprinesu gubitku zdravstvene forme (one su bogate vlaknima, vitaminima i proteinima).

Studija, objavljena u International Journal of Food Sciences, su poredili četiri popularnih vrsta gljiva (beli šampinjoni, šitake pečurke, bukovače, i kraljicu bukovače) pre i posle kuvanja.

Tim je pribegavao različitim termičkim obradama - kao pečenje, prženje, kuvanje, i tretman mikrotalasne, i uočavali na nutritivni produkt ovih vrsta.

Naučnici su otkrili da kuvanje i prženje nisu najbolji izbor, kuvanje je rezultiralo gubitkom vitamina, dok je prženje rezultiralo gubitkom proteina i povećalo sadržaj masnoće gljiva.

"Tretman prženja i kuvanja proizvelo je više gubitaka u proteinima i antioksidantskim jedinjenjima, verovatno zbog lučenja rastvorljivih materija u vodi ili u ulju, što može značajno uticati na nutritivne vrednosti finalnog proizvoda", kaže Irena Ronsero, jedna od autora studije, u saopštenju.

Sa nutritivnog stanovišta, pečenje i mikrotalasna su dve najbolje tehnike za očuvanje nutritivnih vrednosti.

Obe tehnike su imale veoma mali gubitak hranljivih materija i povećana su antioksidativni nivo pečuraka.

"Kada su pečurke tretirane u mikrotalasnoj pećnici ili na roštilju, sadržaj polifenola i antioksidativne vrednosti", kaže Ronsero.

Ronsero kaže da nema razloga da se zazire od "malo ulja" kod pečenja pečuraka, neće izazvati nikakvu hranljivu štetu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu