Doručak je uveden u srpsku ishranu u drugoj polovini 19. veka. Može se nazvati i ranim zdravim obrokom, za koji se serviraju čaj, mleko ili kafa i testo ili hleb sa slaninom, salamom, kobasicama, jajima ili kajmakom.
Ono što Srbi mnogo vole da jedu bilo za doručak, ručak ili večeru jeste hleb. On spada u osnovnu namirnicu u srpskoj kuhinji, a i neka tradicionalna jela se prave od njega. Kada se pred gosta iznese hleb i so to je znak dobrodošlice. Takođe igra i veoma
važnu ulogu u religioznim ritualima i smatra se da je bacanje hleba greh, koliko god dugo da je stajao.
Ono što Srbi najčešće jedu za doručak je: proja, popara i različite vrste testa (sa punjenjem od sira, džema, mesa), jaja sa sirom, kajgana od jaja, jaja sa slaninom ili čvarcima, sendviči, burek, komplet lepinja.
https://www.stvarukusa.rs/hleb-i-peciva/vraca-u-detinjstvo-ovako-se-pravi-prava-starinska-popara/
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/brz-i-jednostavan-dorucak-carska-proja-sa-mladim-lukom-i-sunkom-video/
https://www.stvarukusa.rs/pite-i-slana-testa/najhrskavija-burek-pita-sa-sirom-po-bakinom-receptu-video/
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/specijalitet-zlatiborskog-kraja-napravite-komplet-lepinju/
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/ukusan-dorucak-za-koji-vam-treba-10-min-omlet-sa-cedar-sirom-i-pancetom-video/
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/postace-vam-omiljeni-dorucak-napravite-fantasticne-sendvic-przenice/
https://www.stvarukusa.rs/hleb-i-peciva/top-saveti-kako-da-ispecete-najbolji-zu-zu-ikada/
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem