Srpska kuhinja je nastala spajanjem grčke i turske, kao i austrijske, bugarske i mađarske kuhinje, tako da ona obuhvata riznicu ukusa i mirisa nastalu mešavinom uticaja raznih naroda. Veoma ukusna, pikantna i originalna, srpska kuhinja zadovoljava sva čula.
Koje su glavne karakteristike srpske kuhinje? Kvalitet namirnica, dominiraju prirodni ukusi koji nisu pokriveni začinima i sosovima. Zatim raznovrsnost načina pripreme: pored uobičajenih metoda kuvanja, prženja i pečenja koristi se i sač, crepulja, ražanj... Veliki je broj kuvanih jela (koja se jedu kašikom), za ukus mnogih je presudno dugotrajno kuvanje na tihoj vatri.
Tradicionalni začini našeg podneblja su ruzmarin, majčina dušica, peršun, vlašac i bosiljak, od prihvaćenih crni biber, mlevena suva paprika i lovorov list. Na ukus se intenzivno utiče crnim i belim lukom, svežim povrćem, suvim šljivama, orasima i medom. Kuhinja je sezonskog karaktera, jer se na našem podneblju smenjuju sva četiri godišnja doba.
Ručak je u Srbiji najbitniji obrok. Nekeda je nedeljni ručak bio obavezan i tada se cela porodica okupljala i razgovarala. Nedeljom se pripremala supa sa domaćim rezancima ili knedlama, a povrće iz supe, bareni krompir i delovi kuvanog, najčešće pilećeg mesa, se iznosilo posle supe i služilo uz paradajz sos, sos od belog luka (ajmokac), a leti uz sos od mirođije. To se zvalo rinflajš. Nakon toga sledi pečeno pile ili neko drugo meso, a povremeno se pravilo i kao pohovano. Prilog je bio pečeni krompir, pire ili neko sezonsko povrce kao ćušzpajz (varivo) i sezonska salata. Posle toga slede kolači koji su se pravili samo nedeljom. Sada su se običaji malo promenili, pa se sad uglavno jede jedan obrok. To su uglavnom sarme, pasulj, karađorđeva, sarmice od zelja...
U nastavku teksta vam dajemo recepte za neke od najpopularnijih srpskih jela.
https://www.stvarukusa.rs/supe-i-corbe/miris-i-ukus-koji-vraca-u-detinjstvo-domaca-supa-od-teletine/
https://www.stvarukusa.rs/supe-i-corbe/kako-da-napravite-pilecu-supu-sa-knedlama-video/
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/nezaboravno-starinsko-jelo-domaca-supa-i-rinflajs/
https://www.stvarukusa.rs/trikovi/6-saveta-za-najukusnije-peceno-pile/
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/iz-bakine-sveske-vrhunska-sarma-koju-morate-probati-video/
https://www.stvarukusa.rs/predjela-i-salate/sarmice-od-zelja-zapecene-u-rerni-idealno-predjelo-za-slavski-rucak/
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/najlepsi-rucak-sareni-pasulj-sa-kolenicom-video/
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/karadordeva-snicla-recept-za-najpoznatije-srpsko-jelo/
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/rucak-za-svaciji-ukus-pekarski-duvec-iz-rerne/
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/punjena-paprika-jednostavno-jelo-ucinite-jos-ukusnijim-video/
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/jedno-od-najukusnijih-jela-pohovana-punjena-paprika-video/
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/rucak-za-celu-porodicu-musaka-za-mlevenim-mesom-za-samo-300-dinara/
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem