Frižider je koristan, ali nije svemoguć. Naime, iako se trudite da sačuvate hranljiva svojstva namirnica i birate zdravu hranu, neke stvari koje držite nisu prijatelji vašeg zdravlja.

Evo devet skrivenih opasnosti iz vašeg frižidera, piše kitchendaily.com.

1. Budite posebno pažljivi s konzerviranom hranom. Metalne konzerve mogu otpustiti toksine koje će hrani dati blagi ukus metala, pa je najbolje staviti ih na posebno mesto u frižideru ili sadržaj konzerve prebaciti na drugo mesto.

2. Konzervirana supa – studija iz 2011. godine sa Harvard Univerziteta, odseka za javno zdravlje, pokazala je da konzumiranje supe iz konzerve pet dana za redom uzrokuje koncentraciju BPA toksina u urinu, zbog količine smole kojom je obložena limenka u kojoj se supa nalazi.

3. Ostaci hrane ne bi trebalo da stoje u frižideru više od četiri dana, kažu stručnjaci. Tako ćete smanjiti rizik od trovanja.

Pogledajte i 11 namirnica koje ne treba čuvati u frižideru

4. Kada voće i povrće počne da se buđa ono nije samo zahvatilo jedan deo voćke, jer buđ prodire u dublji deo, naročito kod namirnica kao što su paradajz i breskve. Iako možda izgleda primamljivo da odstranite deo koji je vidljivo oštećen, zapravo treba da bacite celu voćku. Buđ se prenosi vazduhom, pa proverite hranu u frižideru koja je stajala u okolini hrane koja se ubuđala.

5. Margarin – hidrogenizacija u maragarinu formira trans masti koje u većim količinama povećavaju loš holesterol (LDL) i spuštaju nivo dobrog holesterola (HDL). Najbolji savet? Izbacite margarin i koriste puter.

Pogledajte i Kako da napravite domaći puter

6. Sve što ima etiketu na kojoj piše “bez masti” ili “nizak procenat masti” nije toliko zdravo. Kada  proizvođači uklone mast iz proizvoda, to najčešće znači da su nedostatak ukusa nadoknadili dodatnim šećerom i tako proizveli namirnicu koja nije toliko hranljiva.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa