Već svi znaju da većina komercijalnih zubnih pasta može da sadrži toksične sastojke: natrij flourid, natrij lauril sulfat, triklosan, veštačke boje i arome, propilen glikol i sl.
Domaće paste su jednostavne i zabavne za pripremanje, ali mogu biti i zdravije za naše zube. Soda bikarbona nije preabrazivna za zube, nasuprot tome – ova domaća pasta je manje abrazivna od kupovne.
Savet: koristite meku četkicu kojom možete masirati i desni. Obraćamo vam pažnju da domaće paste ne pene jer nemaju štetni natrijum lauril sulfat.
Pogledajte i Prirodne zamene za šampon
Sastojci:
3 kašike devičanskog kokosovog ulja
2-3 kašike sode bikarbone
1 kašičica ekstrakta stevije (oko 50 mg) radi slatkastog ukusa (ili ½ kašičice suvog mlevenog lišća stevije)
15-20 kapi eteričnog ulja metvice (i/ili cimeta, pomorandže,…)
Postupak:
Rastopiti ili malo omekšati kokosovo ulje. Ako je ulje u tvrđem stanju koristite viljušku, a ako je u tekućem stanju koristite kašiku. Umešajte druge sastojke i dobro promešajte. Ako koristite potpuno rastopljeno kokosovo ulje, moraćete da promšate nekoliko puta dok se smesa hladi kako bi se soda bikarbona fino rasporedila i povezala.
Pogledajte i 7 namirnica koje ostavljaju mrlje na zubima
Stavite smesu u tubu (može se kupiti prazna tubica u apoteci na koju se naknadno stavi čep s užim otvorom za istiskivanje ili u malu teglu (možete napraviti različite teglice za svakog člana porodice).
Ostavite da se pasta ohladi i stisne.
Korišćenje i čuvanje:
Istisnuti iz tubice ili umočiti četkicu za zube u teglicu i naneti malu količinu paste. Takođe možete koristiti i malu kašiku da stavite pastu iz tegle na četkicu. Teglicu ili tubicu držite dalje od izvora toplote i svetlosti zbog eteričnih ulja.
Rezultati:
Osobe koje koriste ovu pastu tvrde sledeće:
-imaju manje naslaga na zubima
-ova pasta uklanja zadah od crnog i belog luka bolje od kupovnih
-imaju glađe i ispoliranije zube
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: magazin.ba
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem