Cimet ili kaulin (lat. Cinnamomum Zeylanicum) uspeva u tropskoj Aziji (Cejlon, Šri Lanka), kao i u Indiji i Indoneziji. Prvi put se cimet pominje još 2800 godina p.n.e. a u prošlosti je bio skup kao zlato. Postoje stotine vrsta i podvrsta cimetove biljke, a kao začinske, koriste se dve: cejlonski i cimet kasija, poznat kao kina-cimet, koji potiče iz Burme. U Evropi se upotrebljavaju obe.
Cimet je zapravo unutrašnji deo suve aromatične kore zimzelenog drveta cimetovca. Osim što se zbog njegove izuzetne arome koristi u pripremi kolača, kompota, mesnih prerađevina, voćnih proizvoda itd, od davnina su poznata njegova lekovita svojstva.
Cimet jača srce, želudac, nerve i osvežava krv. Pomaže kod slabe probave, stvaranja previše kiseline i sluzi u želucu, kod grčevitog povraćanja, krvavih proliva, kod prejake i preduge menstruacije ili posle porođaja, stimuliše mokrenje i deluje protiv gihta.
Cimet pomaže kod slabe probave
Cimet jača srce i želudac, jača nerve i osvežava krv.
Još iz kategorije
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem