Rešti (Rösti) je veoma jednostavno, izvorno švajcarsko jelo od krompira. Nastalo je u kantonu Bern. Izmislili su ga farmeri, kojima je rešti predstavljao svakodnevni doručak.

Danas je ovo jelo rasprostranjeno širom Švajcarske.

Originalni rešti se pravi od posebne sorte rešti krompira. Dodatke čine samo so i maslac (puter). 

Pogledajte i Bugarski specijalitet: Banica s limunom i orasima

Za jednu osobu Vam je potrebno: 

2 krompira srednje veličine, malo maslaca i so. 

Priprema: 

Krompire dobro operite (po mogućnosti beli krompir). Možete ih skuvati na pola (da ostanu tvrdi), prohladiti, oljuštiti koru, pa narendati. A možete ih odmah oljuštiti i narendati. Za rendanje koristite krupnije zube standardnog metalnog rendea. 

Tako narendan krompir posolite po ukusu i izmešajte. U tiganju rastopite malo maslaca. Po želji možete koristiti neku drugu vrstu masnoće. Krompir rasporedite po tiganju i utapkajte da bude kao palačinka. Rešti treba da bude debeo oko 1 cm, kako bi se lako ispekao, sa obe strane. U skladu sa tim izaberite i tiganj odgovarajuće veličine. 

Pržite krompir palačinku na umerenoj vatri, sa obe strane po 7-10 minuta, dok lepo ne porumeni. 

U verziji sa polukuvanim krompirom, prženje će trajati nešto kraće i nećete doći u situaciju da vam rešti ostane sirov između korica. 

Pogledajte i Kako da ispečete savršen pomfrit u rerni

Umesto prženja, rešti možete peći u rerni. 

Služite ga kao doručak sa ili bez priloga ili kao toplo predjelo. 

Pred kraj prženja na gornju rumenu stranu možete razmazati par kašika paradajz sosa, posuti s malo origana, pa posle par minuta narendali kačkavalj. 

Možete napraviti i slatku varijantu s jabukama.

Pogledajte i video za detaljnije obljašnjenje pripreme ovog specijaliteta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: kudazavikend.com