Suvo grožđe je verovatno najšire korišćeno sušeno voće u svetu. Ne samo da je slatko, ukusno i odlično za pripremu kolača i poslastica, već je i veoma zdravo.
Ova namirnica je posebno dobra za one koji pate od zatvora, groznice, anemije i acidoze. Pomaže da se dobiju kilograme ako je to potrebno, dobro je za oči, zube i zdravlje kostiju.
Brzo daje energiju
Pošto je veoma bogato prirodnim šećerima fruktozom i glukozom, suvo grožđe vrlo brzo daje energiju. Suvo grožđe takođe poboljšava apsorpciju vitamina, belančevina i drugih nutrijenata u telu. Često ga koriste atletičari i bodi bilderi, da brzo podignu energiju.
Pomaže crevnu peristaltiku.
Nakon što ga pojedemo, suvo grožđe apsorbuje vodu i uvećava zapreminu, pa tako postiže laksativni efekat, podstičući pražnjenje creva. Biljna vlakna koja suvo grožđe sadrži čiste toksine i otpadne materije iz gastrointestinalnog trakta.
Odličan izvor gvožđa
Pored toga, suve grožđice su i odličan izvor bakra kao i vitamina B kompleksa, što sve pogoduje formiranju crvenih krvnih zrnaca. Redovna konzumacija suvog grožđa pomaže da se nadoknadi manjak gvožđa u organizmu, a takođe i podstiče zgrušavanje krvi, što je korisno tokom procesa zaceljenja rana.
Pročitajte i Namirnice koje sadrže više gvožđa od govedine
Čuva vid
Suvo grožđe je vogato polifenolima, a ovi fitonutrijenti su dobri za vid. Te biljne hemikalije štite oči od degeneracije žute mrlje, kao i od katarakte.
Pomaže sniženju holesterola
Redovna konzumacija suvog grožđa doprinosi sniženju količine holesterola i triglicerida u krvi. Istraživači to pripisuju sadržaju rastvorljivih biljnih vlakana, koja pomažu da se smanji količina “lošeg” holesterola u krvi. Polifenoli koje grožđe sadrži takođe pomažu regulaciji holesterola. U celini, konzumacija suvog grožđa povoljno deluje na zdravlje srca i krvnih sudova.
Smanjuje kiselost u organizmu
Pošto je suvo grožđe bogato kalijumom i magnezijumom, ono pomaže da se smanji kiselost organizma i da se uklone kiseli toksini iz tela (višak ovih kiselih materija može da doprinese pojavi artritisa, gihta, kamena u bubregu, ali i srčanim oboljenjima).
Doprinosi prevenciji malignih promena
Grožđe sadrži značajne koncentracije katehina, polifenolnih antioksidanasa, za koje se pretpostavlja da mogu doprineti prevenciji nastanka malignih promena.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: zdravahrana.com
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu