Zdrava ishrana počiva na uravnoteženom unosu različitih grupa namirnica. Pritom treba znati da neke vrste kalorične hrane ne smeju da se jedu, nego se najtoplije preporučuju u svakodnevnoj ishrani.

Zaboravite na masnu i prženu hranu, i posegnite za dobrim kalorijama koje dolaze iz namirnica bogatima proteinima.

1. Sir 

Za proizvodnju jedne kriške sira potrebna je čaša mleka, pa ne čudi da je ovaj proizvod pun hranljivih materija poput kalcijuma, fosfora, selena i vitamina B12. U jednoj kriški sira krije se i nešto manje od 7 grama proteina koji su neophodni za izgradnju mišića, pravilan rad mozga i svih drugih organa u telu. Njegova konzumacija se naročito preporučuje osobama koje izbegavaju da jedu meso i ribu.

2. Jaja 

Kokošje jaje je jedina namirnica na svetu koja prilikom kuvanja na gubi nimalo svojih hranljivih materija, a ima ih mnogo. Uz većinu minerala i vitamina, ona je i odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje štite srce i kardiovaskularni sistem. Nakon uživanja u ovim proteinskim bombicama, bićete duže siti, pa se jaje smatra i saveznikom u procesu mršavljenja.

Pogledajte i 5 načina da iskoristite ljuske od jaja

3. Riba 

Mediteranska ishrana se smatra jednom od najzdravijih režima ishrane u svetu, a počiva na konzumaciji plave ribe poput jeftine, ali zdrave srdele. Studije su pokazale da ljudi koji nekoliko puta nedeljno jedu ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama su generalno zdraviji i srećniji, imaju niži krvni pritisak i manji rizik od dobijanja hroničnih bolesti.

4. Orašasti plodovi 

Bademi, orasi, lešnici i drugo orašasto voće odličan su izvor vitamina E koji osigurava elastičnost i zdravlje kože. U njima se nalaze i značajne količine magnezijuma koje teško apsorbujemo iz hrane, a koji je veoma važan za borbu protiv svakodnevnog stresa, odnosno zdravlje nerava. Ovaj tip proteina osobito se preporučuje osobama koje izbegavaju ishranu životinjskog porekla poput vegana.

Pročitajte i Samo 7 oraha dnevno štiti vas od raznih oboljenja

5. Maslinovo ulje 

Maslinovo ulje je dar prirode i odličan saveznik zdravlja pojedinaca u celini. Reč je o izvoru dobre masti (nezasićenim masnim kiselinama) koje obiluje i vitamina E i K, kao i moćnim antioksidantima. Redovna upotreba maslinovog ulja (a posebno ekstra devičanskih proizvoda) dokazano štiti od upala, snižava krvni pritisak i štiti od bolesti srca i krvnih sudova.

6. Punomasni jogurt

Prilikom kupovine nemojte zaboraviti na jogurt, a naročito one dobijene iz punomasnog mleka. Jogurt je veoma zdrava namirnica jer obiluje kalcijumom koji štiti zube i kosti, ali sadrži i probiotike koji podstiču rad sistema za varenje i štite ga od bolesti. Čitajte deklaracije na proizvodima i izbegavajte jogurte sa skrivenim veštačkim zaslađivačima.

Pogledajte i Kako da napravite grčki jogurt

7. Kokos 

Kokos je voće s najvećim procentom zasićenih masnih kiselina uopšte (čak 90 posto). Uprkos tome, ljudi koji jedu mnogo ovog egzotičnog voća, a u pripremi hrane koriste njegovo ulje, nisu u opasnosti od razvijanja kardiovaskularnih bolesti.

Glavni razlog za to krije se u činjenici što se kokosove masne kiseline drugačije razgrađuju. Štaviše, podstiču rad metabolizma i osiguravaju dužu sitost, pa se preporučuju osobama koje drže dijetu ili pokušavaju da održe željenu kilažu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna